nedjelja, 14. veljače 2016.

Pečena teletina s rižom






Pečena teletina s rižom
Pečena teletina s rižom

Čitajući sastojke reklo bi se da je riječ o rižotu, ali ipak je nešto što se spremi puno brže i jednostavnije... Pećnica odradi veći dio posla i uštedi dragocijeno vrijeme. I ako obožavam pripremati i uživam u ritualu nastajanja rižota, ovako to učinim kad mi se doista žuri, a želim dobar okus ...poput rižota! Sastojci: 
600-700 g teletine ( rebra ili trbušina ), 1 luk, 2 češnja češnjaka, 1 poriluk, samo bijeli dio, 1 korijen peršina, 
1 mrkva, 1 dl bijelog vina, oko pola litra juhe ili vode s kockom za juhu, 70 g riže po osobi, 1 žlica maslaca, sol, papar, ulje i ribani parmezan.


Pečena teletina s rižom

Priprema:
Meso posoliti i staviti u nauljenu posudu. Oko mesa rasporediti na krupnije narezano povrće. 


Pečena teletina s rižom

Peći u zagrijanoj pećnici na 220°C 20 - 30 min.
Povrće bi moralo biti zapečeno. 


Pečena teletina s rižom

Izvaditi ga... 


Pečena teletina s rižom

...usitniti štapnim mikserom, a dio narezati na komadiće, kao mrkvu i korijen peršina.
Za to vrijeme u posudu dodati rižu, vratiti u pećnicu samo da se ugrije i zaliti vinom. Meso narezati na manje komade. Miksano povrće umiješati u rižu, poredati meso, zaliti vrelom juhom, posoliti, popapriti... 


Pečena teletina s rižom

Vratiti u pećnicu na pola sata...
U međuvremenu samo okrenuti meso da se ne zasuši na površini.
Peći na 200°C ili manje ovisno o pećnici! Na kraju umiješati maslac, posuti sirom i po želji nakapati maslinovim uljem. Salata od rikule savršeno paše!  


Pečena teletina s rižom

Dobar tek!


Pečena teletina s rižom