nedjelja, 24. siječnja 2016.

Zapečena cvjetača



Cvjetača - prelijepa povrtnica od tisuću bijelih pupova, čvrsto zbijenih u buketu... Ukusna i nezamijenjiva od dana kad je prvi put ušla u moju kuhinju. Spremam je na bezbroj načina i nikad ne znam koji mi je zapravo najdraži... Znam samo da ovako zapečena izaziva oduševljenje svih mojih, malih i velikih gurmana jednako.



Sastojci: 
1-2 buketića cvjetače, 4 jaja, 500 ml mlijeka, 1-2 vrećice parmezana, 200 g ementalera ili gouda sira, 150 g maslaca.

Priprema: 
Odvojiti buket na manje cvjetiće. 



Prokuhati vodu s malo soli i dodati cvjetove. Kuhati 5 - 8 min, ali nikako više.
Posudu za pečenje premazati maslacem . Rasporediti cvjetove.



Od jaja, mlijeka, parmezana i malo oraščića napraviti umak. Samo izmješati u jednoličnu smjesu, zapravo. Posoliti, ali oprezno jer su sirevi slani.



Umakom preliti cvjetaču. Prekriti ribanim sirom - ementalerom ili goudom. 



Posložiti komadiće maslaca 



...i peći 20 min u zagrijanoj pećnici na 220°C ili do željene boje!



Dobar tek! Imate predivnu večeru ili dobar prilog nekom pečenom ili kuhanom mesu...