petak, 29. siječnja 2016.

Junetina u crnom vinu

http://zlicomivilicom.blogspot.com/
Junetina u crnom vinu s njokima

Ili brza pašticada, kako bi rekla moja nona Milka. E da ste samo mogli kušati njenu junetinu na ovaj način! 
Ne biste bili sigurni, da to nije ona prava... A kako bi nas tek ozbiljno gledala, dok bismo mi mumljali, nesvjesni da ispuštamo te glasove zadovoljstva... Uživala je u vlastitoj pobjedi ili prevari kako smo mi to zvali! 
Pa čak i onda kad bismo znali, nije nam palo na pamet izgovoriti i ne doživjeti onaj topli osmijeh na naboranom licu... Ne, ja vas ne želim obmanuti! Ovo je odlična zamjena za pašticadu !

Sastojci:
oko 600 g junećeg mišića ili koljenice izrezane oko 2 cm debele kriške, 2 glavice crvenog luka, 2 mrkve, 2 kriške korijena celera, korijen peršina, 2-3 češnja češnjaka, list lovora, grančica ružmarina, 2 žlice pekmeza od šljiva,
2-3 dl crnog vina, pola l juhe ili vode s kockom, 1 žlica brašna, 2-3 žlice octa, sol, papar, ulje...

Priprema: 
Meso posoliti i zapeći na nekoliko žlica ulja. 


priprema

priprema


Maknuti ga, a na istom ulju popržiti narezan luk. Kad počne dobijati boju dodati narezano povrće. Popržiti sve skupa kratko i uliti dec - dva vode ili juhe. 


priprema

Vratiti meso i kad ispari sva tekućina uliti vino. 


priprema

Neka lagano krčka dok ne ispari potpuno. Tada početi dolijevati po malo juhe i povremeno promiješati ... 


priprema

Kuhati poklopljeno dok ne omekša povrće ali i meso. Dodati pekmez, papar i bilje... 
Meso ponovo izvaditi, izvaditi i list lovora, kao i grančicu od ružmarina. Povrće samljeti štapnim mikserom. 
Umak i meso vratiti u posudu i nastaviti kuhati na laganoj vatri... Umiješati brašno pomiješano s malo juhe, dodati ocat, sol, papar ili šećera ukoliko se želi dobiti onaj pravi slatko - kiseli okus prave pašticade.



recept



Za prilog pripremiti njoke po receptu... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/01/naj-njoki.html



recept