Hladetina



Sastojci:
1 svinjska glava, 2 svinjske nogice, pola kg tvrde slanine od vrata, 1 kg mesnih ostataka, nekoliko kožica, 2 dcl vinskog octa, korjenasto povrće za juhu, sol, papar u zrnu, listovi lovora, 2 c. luka, 2 glavice češnjaka, slatka i ljuta crvena paprika.


Priprema:

Staviti kuhati u veliki lonac očišćene, obrijane i dobro isprane sve dijelove glave, nogice, kožice, komade mesa i slaninu. Posoliti, dodati ocat, listove lovora i povrće ( luk, mrkva, celer...)
Kuhati sve dok se ne odvajaju dijelovi mesa od kosti.
Izvaditi, malo ohladiti, očistiti od kostiju. Meso narezati na veće komadiće, začiniti navedenim začinima u željenoj količini i po vlastitom ukusu. Češnjak posebno usitniti, namočiti u vrućoj vodi, procijediti kroz gazu i dodati samo taj procijeđeni sok. S juhe u kojoj se kuhalo skinuti masnoću i procijediti kroz gusto sito ili gazicu. Dodati narezano i začinjeno meso i kratko sve skupa prokuhati. Rasporediti u plastične posude željenog oblika i ostaviti do sutra. Sutra izvaditi iz posuda.... Čuvati u hladnjaku do 10 ak dana, a za duže vrijeme komade spremiti u vrećice i staviti u zamrzivač.  






Primjedbe