petak, 13. studenoga 2015.

Bijela kesten torta


Ovo je jednostavna torta za obiteljsko druženje ili uz kavu s prijateljima. Skromna i ukusna, baš onakva kakve su torte nekad bile... Uživajte i oživite neke lijepe trenutke uz nju!


Sastojci: 
3 lista biskvita - recept za biskvit je tu ... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2015/11/as-iz-ziv-a.html  


2 dl vode, 
1 žlica šećera, 3 - 4 žlice ruma.  

I još cijeli oguljeni i prokuhani kesteni, 5 - 6 žlica mljevenih oraha za ukrasiti tortu.

Nadjev: 
500 g kesten pirea, 400 ml vrhnja za šlag, 4 lista želatine, 2 vanil šećera, 50 g šećera u prahu. 

Za glazuru: 
150 g bijele čokolade, 5 - 6 žlica vrhnja  

Priprema: 

Namočiti želatinu u hladnoj vodi. 


Kesten pire pomiješati sa 2 žlice ruma. 


Istući vrhnje s vanil šećerom i šećerom u prahu. Iscijeđenu želatinu otopiti na vatri u 3 - 4 žlice vode ili mlijeka i još toplu umiješati u kesten pire. Dodati po malo tučenog vrhnja i sve izmiješati u finu i jednoličnu kremu.
Biskvit namočiti prokuhanom vodom, šećerom i rumom pa rasporediti nadjev koji se prethodno podijeli na dva dijela i od svakog uzme po 2 žlice za premazati tortu izvana.


Složiti tortu i ostaviti da se sasvim stegne u hladnjaku najmanje 2 sata.


Uz rub poredati kestene, preliti glazurom od čokolade, koju otopiti na pari u vrućem vrhnju i toplu preliti preko hladne torte!  


Okolo ukrasiti mljevenim orasima ili po želji nekako drugačije!