subota, 17. listopada 2015.

Tikvarenac




Vratiti se s tržnice s nekoliko tikava u košari, za mene nije ništa čudno, ali je čudno kad to učini netko tko ih do skoro nije mogao niti vidjeti, a tek jesti ... Zato danas ovo jelo posvećujem svom suprugu uz poruku - Tako je to kad tikve ruže postanu!
Sastojci: 
1 tikva, oko 1- 1,5 kg, 1 luk, 3-4 češnja češnjaka, 5-6 listića kadulje, sol, ulje.
Za nadjev: 
4 krumpira srednje velika, izdubljeni dio tikve, 1 poriluk manji, 150 g pancete, hamburgera ili šunke, 3 jaja, 2 žlice parmezana, 1 žlica maslaca, 2 žlice brašna, 1 žlica soka limuna, 3-4 žlice mlijeka, sol i papar.
Priprema:
Tikvu izdubiti, posoliti, nauljiti i staviti u nauljenu posudu za pečenje, s lukom narezanim na veće režnjeve, češnjakom i kaduljum. 
Peći na jako, ja sam na 250°C oko pola sata!
U malo vode skuhati krumpir na ploške i meso tikve - izdubljeni dio. Ocijediti i napraviti pire. Na ulju popržiti pancetu na kockice i dodati narezani poriluk. 
Pržiti skupa vrlo kratko i umiješati u pire. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka s malo soli. Posebno žutanjke, maslo, brašno i mlijeko. 
Sve skupa sjediniti u jednu smjesu ... bjelanjak umiješati na kraju. 
Izliti sve do vrha...Vratiti u pećnicu i peći još pola sata na 200°C.

U posudu u kojoj se peklo dodati malo vode, prokuhati, procijediti ... ovim umakom preliti preko pečenog tikvarenca.