ponedjeljak, 21. rujna 2015.

Baš batak...


Kad u mesnici vidim one velike, zapravo najveće moguće pileće batake, ne mogu odoljeti želji da ih uzmem. Volim ih odkoštiti, napuniti i peći ... Nadjev napravim i osmislim od onoga što se nađe u hladnjaku i vjerujte, uvijek to ispadne jako dobro... Sumnjate? Zar slike ne potvrđuju navedeno? Nikad sve i nikad dovoljno - trebate probati!



Sastojci: 
2 velika pileća bataka s karabatkom, 1 crveni luk, 2-3 kriške slanine, 1 čen češnjaka, 2 kriške tikvice, 2 fileta crvene paprike, 1 kriška kruha ili 2 žlice krušnih mrvica, 1 jaje, 1-2 trokuta zdenka sira, sol, papar, 2 žlice senfa, 1 žlica brašna, vrhnje za kuhanje, 1dcl bijelog vina i ulje.

Priprema: 

Batake zarezati iznad kosti, odvojiti meso i dio kosti karabatka ... Ostaviti kost bataka, a meso zarezati sa strana i otvoriti da se dobije veća površina...



Posoliti i rasporediti nadjev. Za nadjev popržiti usitnjenu slaninu i luk. Umiješati paprike i tikvicu na sasvim male kockice i kratko popržiti...samo 2-3 min. Kad se ohladi dodati sve navedene sastojke, izmiješati u jednoličnu smjesu i nadjenuti batake.



Svinuti ih u kobasicu, povezati kuhinjskim koncem ili debljim običnim kojeg prokuhati minut u vodi... 



Učvrstiti dno čačkalicama i zatvoriti moguće otvore... Premazati senfom...  



Prepeći batke na vrelom ulju u posudi koja ide u pećnicu. Preliti vinom i peći u zagrijanoj pećnici na 200°C pola sata, polijevajući vodom po potrebi...Smanjiti vatru i peći na 170°C dok ne omekša ...ne više od 20 min...



Izvaditi batake, odliti višak masnoće i uliti dec - dva vode, prokuhati da se odvoji sav karamel od pečenja i procijediti dobiveni umak. Posebno na dijelu odvojene masnoće zažutiti žlicu brašna, zaliti umakom, dodati začine po ukusu - sol i papar i nekoliko žlica vrhnja za kuhanje ili maslaca...



Uz ove batake prilog vam nije ni potreban jer je nadjev zapravo prilog...samo dobru salatu i gozba može početi!