utorak, 26. svibnja 2015.

PASTEL - JELO SEFARDSKIH ŽIDOVA (JEVREJA)...



Na preporuku gospodina Sterna, mi smo se odmah prihvatili posla jer nam je zvučalo kao nešto što moramo isprobati (specijalitet njegove none) i s radošću vam donosimo slike i poručujemo - ovo morate i vi probati ! Vaša SOS Kuhinja !!!







SASTOJCI

ZA TIJESTO: 300 g brašna, 2 manje šalice ulja (oko 2dl), sol i mlaka voda

Umijesiti tijesto  koje se ne lijepi i da se može razvaljati ...kao za pitu. Omotati ga prozirnom folijom i ostaviti pola sata da odmori



ZA NADJEV:

300 g mljevene junetine, 3 luka, sol, papar, malo vode

POSTUPAK

Na ulju zažutiti usitnjeni luk i kad povene dodati mljeveno meso pa i njega malo popržiti.
Popapriti, posoliti i dodati malo vode...kad ispari ponoviti to još 2x pa maknuti s vatre


Tijesto podijeliti na 2 dijela, jedan malo veći kojega treba razvući u krug znatno veći od posude za pečenje (koja ne smije biti veća od 25 cm u promjeru)
Na dno staviti papir za pečenje i na njega razvučeno tijesto, koje visi preko rubova posude...
Staviti, malo ohlađeni, nadjev i prekriti drugim dijelom razvučenog tijesta


Zavrnuti rub prema unutra i malo ga s dva prsta stiskati ...štipati da se napravi kao volančić i da se spoje 2 dijela tijesta
Gore napraviti malu rupicu, kao dimnjak, kroz koji će izlaziti para...
peći na 200°C 30 do 40 min