Junetina u crnom vinu s njokima |
Ili brza pašticada, kako bi rekla moja nona Milka. E da ste samo mogli kušati njenu junetinu na ovaj način!
Ne biste bili sigurni, da to nije ona prava... A kako bi nas tek ozbiljno gledala, dok bismo mi mumljali, nesvjesni da ispuštamo te glasove zadovoljstva... Uživala je u vlastitoj pobjedi ili prevari kako smo mi to zvali!
Pa čak i onda kad bismo znali, nije nam palo na pamet izgovoriti i ne doživjeti onaj topli osmijeh na naboranom licu... Ne, ja vas ne želim obmanuti! Ovo je odlična zamjena za pašticadu !
Sastojci:
oko 600 g junećeg mišića ili koljenice izrezane oko 2 cm debele kriške, 2 glavice crvenog luka, 2 mrkve, 2 kriške korijena celera, korijen peršina, 2-3 češnja češnjaka, list lovora, grančica ružmarina, 2 žlice pekmeza od šljiva,
2-3 dl crnog vina, pola l juhe ili vode s kockom, 1 žlica brašna, 2-3 žlice octa, sol, papar, ulje...
Priprema:
Meso posoliti i zapeći na nekoliko žlica ulja.
Maknuti ga, a na istom ulju popržiti narezan luk. Kad počne dobijati boju dodati narezano povrće. Popržiti sve skupa kratko i uliti dec - dva vode ili juhe.
Vratiti meso i kad ispari sva tekućina uliti vino.
Neka lagano krčka dok ne ispari potpuno. Tada početi dolijevati po malo juhe i povremeno promiješati ...
Kuhati poklopljeno dok ne omekša povrće ali i meso. Dodati pekmez, papar i bilje...
Meso ponovo izvaditi, izvaditi i list lovora, kao i grančicu od ružmarina. Povrće samljeti štapnim mikserom.
Umak i meso vratiti u posudu i nastaviti kuhati na laganoj vatri... Umiješati brašno pomiješano s malo juhe, dodati ocat, sol, papar ili šećera ukoliko se želi dobiti onaj pravi slatko - kiseli okus prave pašticade.
Primjedbe
Objavi komentar