Tiramolci |
Scroll down for recipe in English...
Ništa me ne vraća i ne veže tako snažno, u rano djetinjstvo, kao mamine tople pecipale s punooooooo šećera i to skoro svako jutro!
Zamijesim još ponekad, u danima nostalgije, sasvim obično tijesto za kruh, počastim se ovakvim kolačićima...tiramolcima!
Danas častim i sve vas koji se još sjećate istih ili sličnih maminih kolačića, a posebno onog neugodnog šećera između prstiju!
SASTOJCI:
600 g brašna ( pola oštrog ), pola kocke kvasca, 1 žlica šećera, 1 žličica soli, 5-6 žlica ulja i tople vode koliko treba.
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...
U lončiću zgrijati 2 dcl vode, ali samo da je mlako i dodati žlicu šećera i žlicu brašna, umrviti i otopiti kvasac. Ostaviti da se dvostruko poveća. U veću posudu prosijati brašno i dodati sol, nadošli kvasac i po malo vode da se umijesi dosta mekano tijesto. Snažno mijesiti ... ja to radim ručno, a vi možete u miješalici za tijesto... http://www.surlatable.com/product/PRO-595124/Cuisinart+Stand+Mixer+Black
U lončiću zgrijati 2 dcl vode, ali samo da je mlako i dodati žlicu šećera i žlicu brašna, umrviti i otopiti kvasac. Ostaviti da se dvostruko poveća. U veću posudu prosijati brašno i dodati sol, nadošli kvasac i po malo vode da se umijesi dosta mekano tijesto. Snažno mijesiti ... ja to radim ručno, a vi možete u miješalici za tijesto... http://www.surlatable.com/product/PRO-595124/Cuisinart+Stand+Mixer+Black
Premazati uljem i ostaviti da dvostruko naraste.
Razvaljati na pobrašnjenoj dasci pola cm debelo i rezati oblike... Pržiti na zagrijanom ulju da pozlate. Vaditi i odmah uvaljati ili posuti kristal šećerom.
Stavite ih nekoliko na tiramolu i pošaljite susjedima !
Za one koji ne znaju TIRAMOLA je konop na kotačićima na kojem se suši roba. Splitske ulice su uske i nema mjesta za sušenje robe... Tiramole povezuju ponistre, tiramole vežu kale...one jednostavno čuvaju dah mediterana kakav je nekad bio...
**************************
Grandma's sweet cookies
Nothing makes me coming back and not tied so strongly , in early childhood , as mother's warm cookies with a lot of sugar almost every morning ! Mingled yet sometimes , in the days of nostalgia , quite often the bread dough , these cookies are a treat ... "Tiramolci "!
600 g of flour ( half- sharp ) , half a cube of yeast , 1 tablespoon sugar , 1 teaspoon salt,
5-6 tablespoon oil and hot water as needed.
In a small pot heat the 2 ounces of water , but only that the lukewarm and add a tablespoon of sugar and a tablespoon of flour , add and dissolve the yeast . Allow to double the increase . In a larger bowl sift the flour and add the salt , the yeast and the little water that is kneaded quite soft dough . Strongly knead ... I do it manually , but you can in the mixer for dough ...
Coat with oil and leave to rise twice .Roll out on a floured board half a cm thick and cut shape ... fry in the hot oil to be golden . Eject and immediately roll or sprinkle granulated sugar .
Primjedbe
Objavi komentar