TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE |
Uz predivne slike koje govore sve suvišno je i nepotrebno bilo što reći...Vrijeme je jagoda i nepropustite priliku razveseliti sebe i svoje najdraže...
POTREBNO ZA BISKVIT:
3 veća jaja
240 g šećera
120 g brašna
pola vrećice pecilnog praška
40 g kakaa
100 g mliječne čokolade sjeckane na krupnije komade
140 g omekšalog maslaca
1-2 dcl hladnog mlijeka za namočiti biskvit
POTREBNO ZA KREMU:
400 g bijele čokolade
650 ml vrhnja za šlag
jedna vrećica mljevene želatine ili 5 listova
1 kg jagoda
ZA UKRAŠAVANJE:
strugana bijela čokolada
marmelada od jagoda
jagode
pistacije po želji
PRIPREMA:
Biskvit:
->Odvojiti žutanjke i bjelanjke
->Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka i pola količine šećera...postupno dodajući šećer
->Ostatak šećera umutiti sa žutanjcima
->Dodati maslo sobne temperature, prosijano brašno s kakaom i praškom
->Umiješati krupno sjeckanu čokoladu i snijeg od bjelanjaka
->Izliti u kalup s pek papirom i peći na 170°C 25- 30 min...provjeriti čačkalicom!
->Kalup je promjera 28 cm...
Za kremu:
->Namočiti želatinu kako piše na vrećici...u 10 žlica vode.
->Ugrijati oko 200 ml vrhnja do vrenja skoro i maknuti s vatre dodati usitnjenu bijelu čokoladu
->U 1 dl vode i soku 1 limuna ugrijati nabubrenu želatinu na laganoj vatri ( ne smije prokuhati ) i umiješati je u čokoladu
->Preostalo vrhnje istući, ali ne prečvrsto i kad se čokolada ohladi u nju umiješati vrhnje pjenjačom
->Na podložak za tortu ili tanjur staviti biskvit i obruč kalupa za pečenje, kojeg obložiti sa strane folijom ili papirom da bi rub ostao ravan kad se makne obruč
->Prethodno namočiti biskvit hladnim mlijekom
->Složiti na pola rezane jagode uz rub, a dno prekriti cijelim jagodama
->Izliti kremu...raditi to brzo da se ne stegne previše...
->Izravnati vrh i ostaviti 2-3 sata u hladnjak...skinuti obruč ..oprezno maknuti papir ili foliju
->Vrh premazati marmeladom i ukrasiti po želji...
Koliko je lijepa skoro da joj ništa ne treba...uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar