srijeda, 14. rujna 2016.

Bečki rolat / Sweet Viennese rolls


Bečki rolat
Bečki rolat 
 Scroll down for recipe in English...

Rođendan je uvijek malo drugačiji dan od drugih... Koliko god se ja pravila da to tako nije i da ne želim nikakvu buku oko toga i ne zvonim na sva zvona, ipak...! 
Obitelj i prijatelje uvijek počastim lijepim ručkom i posebno odabranom tortom! Danas je to ovaj fini rolat po staroj bečkoj recepturi. Tako bar kaže moja rođaka Vernesa, ponosna vlasnica spomenutog recepta i 
žena od rolata... formata! 
Uživajte u slikama, dokučite taj čudesni okus, a... za godine ne pitajte!!!


Sastojci:
Za biskvit: 
10 bjelanjaka, 10 žlica šećera, 10 žutanjaka, 10 žlica oraha, 1 žlica brašna, 2 žlice krušnih mrvica.
Za jezgro ( kobasicu ): 
250 g oraha, 3-4 žlice ključalog mlijeka, 2-3 žlice ruma, 1 jaje, 150 g šećera u prahu.
Za kremu: 
5 cijelih jaja, 200 g šećera, 250 g maslaca
Za glazuru: 
100 g čokolade za kuhanje, 80 g maslaca.

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...


Za biskvit istući snijeg od bjelanjaka u čvrst snijeg i postupno dodati šećer... Miksati i dalje dok se potpuno ne otopi. Tada dodati jedan po jedan žutanjak... Špatulom umiješati orahe, brašno i mrvice...
Rasporediti po papirom prekrivenom najvećem limu za pečenje... Peći 15 min na 170°C... ovisno o pećnici produžiti neki min...
Izvaditi na pek papir i skinuti ovaj na kojem se pekao. Svinuti u rolat... ne stezati jako!
Za jezgro samljeti orahe, popariti ih vrelim mlijekom. Dodati sve navedene sastojke i na prozirnoj foliji oblikovati kobasicu dugu kao duža stranica lima u kojem se peče.
Ostaviti je u hladnjak! Dobro ju je napraviti nekoliko sati prije! Jaje u jezgro ide svježe, ali ja ga volim kratko prokuhati na pari ... Vi kako hoćete!
Za kremu pjenasto miksati jaja i šećer i kuhati na pari najmanje 15 min... Neka se zgusne, ali ne da se ugruša...
Ohladiti pokriveno folijom!
Pjenasto izmiješati maslac sobne temperature i dodati hladnu kremu... Miksati ! 
Premazati biskvit s oko 2/3 kreme. Na početak staviti jezgro/kobasicu i polako zamotati rolat... Izravnati krajeve. Izvana premazati ostatkom kreme i ohladiti!
Za glazuru ugrijati do vrenja maslac i kad se otopi maknuti ... Dodati čokoladu i miješati dok se otopi! 
Preliti rolat!
A kako je ovo rođendanski, dodala sam i posebno izrađene cvjetiće - divlje ruže! Kako sam ih napravila ... uskoro!


Bečki rolat

**************

Sweet Viennese rolls

Sweet Viennese rolls

Birthday is always a little different from the other day ... No matter how I rule that it is not so , and I do not want any noise about it and does not ring a bell at all , though ... ! Family and friends I always treat with a nice lunch and a cake specially selected ! Today it is this fine roll ... the old Viennese recipe . At least, says my cousin Vernesa , the owner of this recipe ... Enjoy the pictures , get the hang of this amazing taste , but ... for years do not ask !!!

Ingredients : 
For the biscuit : 
10 egg whites , 10 spoons of sugar , 10 egg yolks , 10 tablespoon walnuts , 1 tablespoon of flour , 2 tablespoons of bread crumbs . 
For the core ( sausage ) : 
250 g of walnuts , 3-4 tablespoons of boiling milk , 2-3 tablespoons of rum , 1 egg , 150 g of powdered sugar . 
For the cream : 
5 whole eggs , 200 g sugar , 250 g butter 
For the glaze : 
100 g dark chocolate , 80 g butter . 

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ...


For biscuit - beaten egg whites into stiff and gradually add sugar ... Mix and continue until it is completely dissolved . Then add the egg yolks one at a time ... With a spatula mix walnuts , flour and crumbs ...
Deploy on the paper covered the largest baking pan ... Bake 15 minutes at 170 ° C ... depending on the oven extend a min ...
Remove the baked biscuit on baking paper and remove the paper on which it was baked . Bent into a roll ... not tighten hard! 
For core grind nuts , infuse it with hot milk . Add all the ingredients and on the transparent foil  create sausage long as the long edge of the sheet in which it was baked . Leave it in the fridge ! It is good to make the core  few hours before ! The egg in the core goes fresh , but I love it boil briefly steamed ...
For cream - foam mix eggs and sugar and cook steamed for at least 15 minutes ... Let thicken , but not to clot ... Cool covered with foil !
Foamy mix butter at room temperature and add cold cream ... Mix ! Coat the biscuit with about 2/3 of the cream . At the start put the core / sausage and slowly wrap roll ... straightened end . 
Externally put the rest of the cream and cool !
For the glaze heat to boiling butter and when melted remove ... Add chocolate and stir until dissolved ! Pour roll ! 
As it's a birthday , I added and specially designed flowers - wild roses ! How I made them ... soon !

Sweet Viennese rolls