ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Ko te šljivi / Plum cake

Ko te šljivi
Ko te šljivi
Scroll down for recipe in English...

Ima već neko vrijeme kako me progoni ovaj kolač! Sad kad su šljive svuda okolo, evo i kolača... 
Miriše, ne samo kuća i ulica! Miriše i cijela splitska riva ... I šta da vam kažem? 
Koliko sam očekivala, toliko sam i dobila. A kako ja nikada ne dočekam da se ohladi, da se okusi prožmu i ujednače, tako ni doživljaj koji vam prenosim nije potpun ... Javite mi kako izgleda i kakvoga je okusa sutradan ako niste poput mene!
Ko te šljivi

Sastojci: 
300 g brašna, 1/3 kocke kvasca, 2 dl mlijeka, 130 g maslaca ili 100 g masti, 1 jaje, 50 g šećera i još 1 žlica za kvasac.
Za nadjev: 
600 - 700 g šljiva, 50 - 60 g krupno mljevenih oraha, 50 g šećera.
Za preljev: 
3 jaja, 100 g šećera, 1 kiselo vrhnje, 120 g maslaca, 1 vanil šećer.

Priprema: 
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...

Izmrviti kvasac, dodati žlicu šećera, 2 žlice brašna ( odvojiti od ukupne količine). Uliti toplo mlijeko, izmješati. Posuti brašnom površinu i ostaviti da se digne...
Dodati dio brašna, mast i jaje pa miksati dok se ne ujednači. Dodati preostalo brašno i umjesiti rukama mekano tijesto! Ostaviti pola sata!
Maslom premazati kalup za pečenje ( 28 cm ), posuti brašnom i razvući tijesto.
Pripremiti šljive, narezati i izvaditi koštice. Poredati preko tijesta. Krupno samljeti orahe, dodati šećer i rasporediti preko - između šljiva. 
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg i postupno dodati šećer. Miksati dok se ne otopi i postane sjajno. 
Posebno izmješati žutanjke i maslac sa vrhnjem. Umiješati bjelanjak špatulom. Razliti preko šljiva. Stresti i izravnati da se dobro rasporedi između šljiva. 
Peći u zagrijanoj pećnici na 170°C i to na prvoj rešetki, do dna! Nakon pola sata podignuti na srednju i smanjiti na 160°C i peći još 15 - 20 min, dok ne dobije finu boju!
Malo ohladiti i velikom špatulom podignuti s kalupa i premjestiti na tanjur ...Hladnu posuti šećerom u prahu!


Ko te šljivi

**************

Plum cake

Plum cake

For some time now haunts me this cake ! Now that the plums are everywhere , here's the cake ...
It smells , not only my house and street ! It smells and the city of Split ... And what can I say ?
As I expected , so I got it. And since I never wait for it to cool and flavors permeate and unify , so experience that I brought to you is not complete ... Tell me what it looks like and how it tastes the next day if you are not like me !


Ingredients : 
300 g flour , 1/3 cube of yeast , 2 dl milk , 130 g of butter or 100 g fat , 1 egg , 50 g sugar and 1 tablespoon of sugar for the yeast . 
For the filling : 
600 - 700 g plums , 50 - 60 g coarse ground walnuts , 50 g sugar . 
For the topping : 
3 eggs , 100 g sugar , 1 sour cream , 120 g butter , 1 vanilla sugar .

Preparation:
The process of preparing look at our video recipe ... 

Crumble the yeast , add a tablespoon of sugar , 2 tablespoons flour ( separated from the total amount ) . Pour the hot milk , stir . Flour the surface and leave it to rise ...
Add part of the flour , fat and eggs , mix until smooth. Add remaining flour and knead with hands soft dough! Leave for half an hour ! Butter coat baking pan ( 28 cm ) , sprinkle with flour and stretch the dough .
Prepare plums , slice and remove seeds . Sort through the dough . Coarse grind walnuts , add sugar and spread over - between plums . Separate egg yolks and egg whites . Whisk the egg whites into stiff and gradually add sugar . Mix until dissolved and become a shiny. 
Mix the egg yolk and butter with cream . Stir egg whites with a spatula . Spilled over fruit . Shake and leveled . Bake in preheated oven at 170 ° C and to the first grid , to the bottom ! After half an hour up the middle and reduce the temperature to 160 ° C and bake for another 15-20 minutes , until it gets nice color ! A little cool and with a large spatula lift the mold and move the cake on a plate ... 
Cold sprinkle with powdered sugar !

Plum cake