Hobotnica iz pećnice |
Hobotnica nije moje omiljeno jelo, ali je spremam s jednakom strašću kao i svako drugo! Kroz svoj dugi, istraživački rad, pronašla sam i probala razne recepte za hobotnicu s krumpirima, iz pećnice ili peke...
Probala kod susjeda, prijatelja, rodbine ... u restoranima i od svih skupila najbolje i složila svoju priču!
Dobru ili lošu, prosudite sami, a priča ide ovako....
Sastojci:
Hobotnica teška oko 2 kg, 2 kg krumpira...ili više, 2-3 češnja češnjaka, listići ružmarina ili grančica, maslinovo ulje, mini rajčice, sol, papar, 2 dl bijelog vina.
Za umak ( preljev ):
3-4 žlice maslinova ulja, 2-3 žlice soka limuna, 2-3 žlice sjeckanog peršina, 3-4 žlice riblje juhe, sol, papar po ukusu
Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...
Hobotnicu zalediti nekoliko dana prije, ako kupite živu na ribarnici... Ako je zaleđena onda je odlediti u
slanoj vodi ...
Ocijediti i staviti u dublju posudu ili lonac, dodati 2-3 žlice vode i poklopiti. Kuhati na srednje jakoj vatri oko 20 min... Pustit će dovoljno vode u kojoj će se kuhati i neće zagoriti. Probati i ako vam se čini još tvrdom nastaviti
5-6 min...
Izvaditi je, a preostalu tekućinu sačuvati. Nema je baš puno, ali 2-3 žlice su zlata vrijedne.
Za to vrijeme oguliti i narezati krumpire na kriške 6 - 7 mm debele, posoliti, nauljiti, staviti u posudu za pečenje. Dodati ružmarin, češnjak i staviti peći na 220 - 250°C oko 20 min...
Hobotnicu narezati na krakove, posoliti po ukusu, nauljiti i složiti na zapečeni krumpir... Nastaviti peći još desetak min pa dodati rajčice i zaliti vinom...
Smanjiti temperaturu ako treba, ili malo pokriti folijom, ali ja to izbjegavam! Više volim da zarumeni nego da kuha u pari!
Zaliti i onu preostalu tekućinu od kuhanja hobotnice i ostaviti u isključenoj pećnici nekoliko min...
Pripremiti umak od češnjaka, peršina, soka limuna, maslinova ulja, juhe, soli i papara po ukusu, samo izmješati i preliti prije serviranja ...
U slast vam bila moja hoba! I stavite više krumpira !
****************
Octopus from the oven
Ingredients :
The octopus weighing about 2 kg , 2 kg of potatoes ... or more , 2-3 cloves garlic , rosemary leaves or twigs , olive oil , cherry tomatoes , salt , pepper , 2 dl white wine .
For the sauce ( dressing ) :
3-4 tablespoons of olive oil , 2-3 tablespoons of lemon juice , 2-3 tablespoons chopped parsley , 3-4 tablespoons fish stock , salt , pepper to taste
The process of preparing look at our video recipe ...
Octopus freeze for a few days, if you buy a live in the fish market ... If frozen then defrost in salt water ...
Drain and place in a deep pot or casserole , add 2-3 tablespoons water and cover . Cook over medium heat for about 20 minutes ... and he will bring enough water in which to cook and will not scorch . Remove it , and the remaining liquid to preserve . No it is not much , but 2-3 tablespoons are worth gold .
Reduce heat if necessary , cover with foil , but I do avoid ! I prefer to cook until golden but not in pairs! Pour the one remaining liquid from cooking octopus and leave in the off oven a few minutes ... Prepare a sauce of garlic , parsley , lemon juice , olive oil , broth , salt and pepper to taste , stir and pour over just before serving ... Bon appetit !!! My octopus ! You put more potatoes !
Primjedbe
Objavi komentar