petak, 29. travnja 2016.

Torta Norena / Norena cake

Torta Norena
Torta Norena


Scroll down for recipe in English...

Nora i Ena su dvije slatke male djevojčice i ovo je torta njima povodom prvog rođendana. 
Imala sam samo noć pred sobom i oskudan izbor sastojaka čak i za još jednu ovako skromnu ...
Ali pažnja je pažnja i dar od srca se srcem i mjeri!

Sastojci za biskvit:

4 veća jaja, 280 g šećera, 120 g škrobnog brašna, 160 g mekog brašna, 5 žlica ulja, 5 žlica mlijeka, 1 vanil šećer, malo soli, pola vrećice praška za pecivo, korica pola limuna

Priprema:

Detaljnu pripremu pogledajte u našem video receptu...


Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i dodati 1/3 šećera. Nastaviti tući još 2 - 3 min. 
Posebno miksati žutanjke s preostalim šećerom i mlijekom sve dok ne postane pjenasto. Dodati sve navedene sastojke i snijeg na kraju umiješati pjenjačom - ručno! Izliti u kalup za tortu promjera 28 cm s pek papirom na dnu... Peći u zagrijanoj pećnici pola sata na 170 - 180°C. Probati čačkalicom i nastaviti još nekoliko min ako nije gotovo, jer dosta ovisi o pećnici! Obavezno skinuti koricu s vrha i izravnati biskvit prije rezanja.Hladan biskvit rezati na tri dijela.  
 
Torta Norena

Krema
Sastojci: 
3 žutanjka, 2 cijela jaja, 150 g šećera u prahu, 2 žlice brašna, 2 šećer vanilije, 2, 5 dl mlijeka, 200 g masla, 
2 dl vrhnja za šlag.

Priprema:
Staviti mlijeko da prokuha. Dodati i vanil šećer. Žutanjke i jaja pjenasto umutiti s prah šećerom .Kad je pjenasto i svijetlo dodati dio vrelog mlijeka, izmiješati i sve uliti u preostalo vrelo mlijeko ... Izmiješati i nastaviti kuhati na laganoj vatri, dok se ne zgusne... 
Izliti u široku posudu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi, a folija će spriječiti da se stegne korica na površini.
Istući vrhnje u čvrst šlag. Pjenasto izmiksati i maslac koji obavezno mora biti sobne temperature - što znači da bar 2 sata prije bude izvan hladnjaka!
Pjenastom maslacu dodati žlicu po žlicu ohlađene kreme i miksati... u kremu umiješati i šlag ručnom mješalicom... 

Za namočiti biskvit prokuhati koricu limuna, 2 žlice šećera, 2, 5 dl vode ili po želji 2-3 kapi ruma. 
Nakapati svaku koru biskvita. 
Od kreme odvojiti 2-3 žlice za izvana premazati tortu, a ostatak podijeliti na 2 jednaka dijela i složiti tortu. 


Torta Norena

Izvana je premazati tankim slojem kreme. Ostaviti u hladnjak nekoliko sati.  

Za glazuru: 
200 g bijele čokolade i 4 žlice vrhnja za kuhanje, otopiti na pari i preliti tortu kad je skoro potpuno hladna.
Cvjetići su od fondan mase...  http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
Koristila sam prethodno napravljen fondan, koji čuvam u hladnjaku, a za ponovnu upotrebu ugrijala sam ga na 50 stupnjeva u pećnici... Zadržao je sva svojstva i jednako sam ga valjala kao i kad sam ga tek umijesila!


Torta Norena

**************************

Norena cake

Norena cake

Ena & Nora are two cute little girls and this is a cake on the occasion of their first birthday . I had only the night and meager selection of ingredients for even one like this modest cake... But attention is attention and a gift from the heart is a gift from the heart !

Ingredients for the biscuit :
4 large eggs , 280 g sugar , 120 g of cornstarch , 160 g of soft flour , 5 tablespoons oil , 5 tablespoons milk , 1 vanilla sugar , a pinch of salt , half a bag of baking powder , lemon zest

Detailed preparation see in our video recipe ...

Separate egg yolks and egg whites . Beat sturdy egg whites and add 1/3 of the sugar . Continue to beat another 2-3 minutes . In particular, mix egg yolks with the remaining sugar and milk until it becomes foamy . Add all the ingredients and mix in the snow at the end of a whisk - by hand ! Pour into a mold for a cake with a diameter of 28 cm with baking paper on the bottom ...
Bake in a preheated oven for half an hour at 170 - 180 ° C . Try a toothpick and continue for several minutes , if not over , because a lot depends on the oven ! Be sure to remove the rind from the top and leveled biscuit before cutting . Cold sponge cake cut into three parts .

Norena cake

Cream ingredients : 
3 egg yolks , 2 whole eggs , 150 g of powdered sugar , 2 tablespoons flour , 2 vanilla sugar , 2 , 5 dl milk , 200 g butter , 2 dl heavy cream .
Preparation:
Put the milk to boil . Add the vanilla sugar . Yolks and eggs whisk with powdered sugar .When is foamy and light add a part of hot milk , stir and pour all the remaining hot milk ... Mix and continue to cook over low heat , until the thickens ... 
Pour into a wide bowl , cover with plastic wrap and leave to cool , and the foil will prevent the stretched crust on the surface . Beat cream in a sturdy cream . Foamy Mix  butter required to be room temperature - which means at least 2 hours before being out of the fridge ! Foam butter, add a tablespoon by tablespoon chilled cream and mix ... the cream mix and whip hand mixer ...
To soak biscuit boil lemon zest , 2 tablespoons sugar , 2 , 5 dl water or , if desired, 2-3 drops of rum . Instilled every crust of biscuit . From creams separate 2-3 tablespoons por exterior paint cake , and the rest divided into 2 equal parts and fill the cake .
Norena cake

The exterior is coated with a thin layer of cream . Leave in refrigerator for several hours .
For the glaze : 200 g white chocolate and 4 tablespoons cooking cream , melt and pour steamed cake when almost cold . Flowers are of fondant mass ...  http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/04/fondan-za-figurice-i-oblaganje-torte.html
I used pre- made ​​fondant , which I keep in the fridge , and to reuse it warmed to 50 degrees in the oven ... He kept all the properties and as it rolled and when I just kneaded !
Norena cake