nedjelja, 20. ožujka 2016.

Obrijano - skockani odojak


 Obrijano - skockani odojak
 Obrijano - skockani odojak

Obrijan i skockan i savršeno hrskavom kožicom, izludit će vas totalno! 
Takvom komadu ni sama nisam odoljela, ni drugi koji su probali! 
Zato se prepustite uživanju...u svakom zalogaju!

Obrijano - skockani odojak

Sastojci:
Komad odojka ( mlade svijetine) od rebra, 1 crveni luk, 2-3 češnja češnjaka, sol i ulje.
Za mazanje: 
1 mala žličica meda, 3 - 4 žlice rakije, 1 žličica crvene mljevene paprike, komadić chilija.
Za umak: 
Šalica juhe ili vode, 1 žlica brašna, 1 žličica senfa, sok pola limuna, papar i sol po potrebi.

Prije svega obrijati dlačice kojih uvijek ostane na kožici. Učiniti to jednokratnim brijačem.
Oprati i posušiti papirnatim ubrusom.


Obrijano - skockani odojak

U lim za pečenje uliti nekoliko žlica ulja i staviti meso kožom prema gore. Peći 5-8 min u dobro 
zagrijanoj pećnici. Kad se koža zategla izvaditi i oštrim nožem zarezati uzduž i poprijeko, kako se vidi na slici. Ne dublje od 3-4 mm.


Obrijano - skockani odojak

Pokušate li ovo isto na svježoj koži neće biti lako, ni rez nikad ovako precizan, a ni kocke pravilne i lijepe!
Posoliti, utrljavajući sol u rezove i svih strana ravnomjerno!


 Obrijano - skockani odojak

Nauljiti, a u lim dodati 1 dl vode i narezani luk i češnjak ispod mesa... Nastaviti peći na 180°C 45 - 50 min. Povremeno doliti vode ne polijevajući preko mesa - kože koja je cijelo vrijeme okrenuta prema gore.
Za premazivanje izmješati rakiju, med, chili, c. papriku...


Obrijano - skockani odojak

...premazati kožicu.


 Obrijano - skockani odojak

Nastaviti peći. Iz lima odvojiti višak ocijeđene masnoće. 




Vratiti u pećnicu na najvišu razinu i uključiti grill...ili pečenje odozgo. 


 Obrijano - skockani odojak

 Obrijano - skockani odojak

Kad se pojave mjehurići i koža potamni izvaditi van... to traje nekih 7- 8 min, ovisno o pećnici i svakako paziti da ne pregori...to je najosjetljiviji i najvažniji dio!

Detaljniju pripremu umaka pogledajte u našem video receptu.... 
https://www.youtube.com/watch?v=CrSw3TcHBkA
Dodati brašno i malo popržiti na ploči. Dodati i senf pa zaliti juhom ili vodom. Prokuhati nekoliko min, samljeti štapnim mikserom pa dodati sok limuna i na laganoj vatri još kratko kuhati... Popapriti i po potrebi posoliti!


 Obrijano - skockani odojak

Uz ovako pečeno meso i ovaj umak od pečenja ne ispeći krumpir u onoj ocijeđenoj masnoći bio bi grijeh...


 Obrijano - skockani odojak