srijeda, 17. veljače 2016.

Sirnice


Sirnice
Sirnice  

Koliko god bile lijepe sirnice na stolu Dekovićevih, nekih davnih Uskrsa, ja dugo nisam dokučila tajnu tog toliko slavljenog i hvaljenog ni kruha ni kolača... Nisam, sve do onog dana kad sam krenula praviti svoje prve sirnice. Tajna je u ritualu!!!

Sastojci: 1 kg brašna ( od toga 300 g oštrog ), 6 žutanjaka ( poželjna su domaća jaja, da su dobro žuta ), 200 g šećera, 1-2 dcl mlijeka, malo više od pola kocke kvasca ( nikako više od 30 g ), 4 žlice maraskina, sok od 1 naranče, korica limuna i naranče, 1 vanilin šećer, 100 g maslaca, 100 g masti, malo soli, oko 20 komada kocki šećera za ukras...

Priprema: Ujutro napraviti kvasac... u toplo mlijeko umiješati 1 žlicu šećera, nekoliko žlica brašna i dodati izmrvljeni kvasac. Neka se diže ! Nakon sat vremena izmiksati samo žutanjke sa šećerom u svijetlu kremu. Brašno prosijati i ugrijati da je toplo pa umijesiti sve sastojke osim maslaca, masti i soli. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplo da se diže satima. Povremeno ga samo malo spustiti dlanom ( učiniti to tri puta najmanje! ). Nona Milka bi ga ušuškala u postelju pod pjumin. 

Sirnice

Otopiti maslo i mast s malo soli pa umiješati u tijesto, ali da je mlako. Podijeliti tijesto na jednake dijelove. Izvagati da su iste težine. Oblikovati u veće kugle i svaku staviti na peka papir i ponovo pokriti... 

Sirnice

Neka se dignu dvostruko... Zarezati svaku škarama na 3 mjesta. 

Sirnice

Staviti peći u dobro zagrijanu pećnicu 20 min na 180°C. Tada ih premazati žumanjkom, posuti šećerom ili lomljenim kockama šećera...Vratiti u pećnicu samo dok dobiju boju i šećer se zalijepi...

Sirnice

Sirnice