ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Sekelji gulaš






Sekelji gulaš
Sekelji gulaš
Mađarsko tradicionalno, ali i moje omiljeno zimsko jelo od kiselog kupusa. Odavno je prešlo granice Mađarske i uselilo se u mnoge kuhinje svojom jednostavnošću, lakom i brzom pripremom.

Sastojci: 
600 - 700 g svinjskog mesa od plećke, buta ili vrata kako ja najviše volim, 600 g rezanog kiselog kupusa, 
2 glavice crvenog luka, 1 list lovora ili kima što je u originalnom receptu, 1 žlica slatke crvene paprike, 1 komadić ljute papričice, sol, papar, 1 žlica svinjske masti i kiselo vrhnje.

Priprema: 
Pravilo pripreme ovog gulaša nalaže da se najprije zažuti luk, ali ja sam ...
Na svinjskoj masti popržila meso i list lovora... 


Sekelji gulaš

...dodala usitnjeni luk i pržila neko vrijeme ... 


Sekelji gulaš

Po malo dodavala vode, 2-3 žlice  i pirjala ... ponavljajući to dok luk sasvim ne omekša...
Dodati papriku, papričice komadić, da ne bude previše ljuto, a može i bez. 


Sekelji gulaš

Popapriti, posoliti i samo promiješati. Dodati i kupus. 


Sekelji gulaš

Miješati i kuhati na srednje jakoj vatri dodajući po malo juhe ili vrele vode, oko pola sata.
Gulaš ne bi trebao ostati previše suh... poželjno je da ostane dovoljno umaka. Ali kako ja volim da mi je ipak manje tog umaka, a više kiselog vrhnja, ja to iskuham skoro do kraja.

    Sekelji gulaš
Kiselo vrhnje servirati uz gulaš i umiješati na tanjuru.

   Sekelji gulaš
Obavezno i savršeno se slaže uz slani krumpir!

Dobar tek!
Sekelji gulaš