nedjelja, 28. veljače 2016.

Puslica torta


Puslica torta
Puslica torta

Od trenutka kad je vidite shvatite da je posebna, upravo onakva kakvu odavno želite! Od trenutka kad vam prvi zalogaj dotakne nepce, postat će te ovisnik o okusu koji je takvom čini... Blaga i nježna krema od mascarponea i sočne puslice skrivene u čokoladnom sloju, bajka su kojoj se nećete niti htjeti, niti moći oduprijeti...Uživajte!





Puslica torta

Sastojci: 
puslice su već napravljene... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/02/puslice.html



Za biskvit: 
2 jaja, 100 g šećera, 35 g maslaca, 30 g čokolade, 100 g oštrog brašna,1 žlica kakaa, 3 žlice mlijeka, 3 žlice vrele vode, 1 žličica praška za pecivo, 1/ 3 žličice sode bikarbone.
Šalica mlijeka čokoladnog ili običnog za namakanje biskvita.

Za čokoladnu kremu: 
250 ml vrhnja za šlag, 150 g čokolade za kuhanje i poljupci ( puslice ).

Grilaž: 
50 - 60 g lješnjaka, 100 g šećera.

Za bijelu kremu: 
350 g mascarponea, 350 ml vrhnja za šlag, 3 lista želatine.

Za glazuru: 
80 g masla, 100 g čokolade za kuhanje


Puslica torta

Priprema: 
Za biskvit odvojiti bjelanjke i žutanjke. Umutiti bjelanjke u čvrst snijeg i postupno dodati pola količine šećera.
Žutanjke miksati s preostalim šećerom, dodati omekšalu čokoladu i otopljeni maslac - može se zajedno otopiti na pari ili u mikrovalnoj.
Dodati vrelu vodu i mlijeko...kao i brašno s prosijanim praškom za pecivo, kakaom i sodom bikarbonom... Izmiješati i dodati snijeg od bjelanjaka, miješajući ručno, lopaticom ili pjenjačom.
Peći 12 - 15 min na 160 - 170°C, ovisno o pećnici!


Puslica torta

Pečen i hladan biskvit staviti na oval i vratiti obruč. Namočiti čokoladnim mlijekom ili po želji običnim.

Za čokoladnu kremu zagrijati vrhnje do vrenja i maknuti s vatre. Dodati usitnjenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Odvojiti 2-3 žlice i premazati biskvit. Posložiti puslice - zalijepiti ih za čokoladni sloj kako se ne bi podigle kad se ulije preostala krema.


Puslica torta

Kad je krema skoro potpuno hladna izmiksati i preliti, rasporediti preko puslica...
Ostaviti u hladnjak pola sata da se stegne.


Puslica torta

Za karamel užutiti šećer, dodati lješnjake. Miješati 2-3 min i izvaditi na pek papir ili nauljenu ravnu podlogu. Hladne staviti u krpu i batom za meso zdrobiti ..ne sasvim sitno.


Puslica torta

Za bijelu kremu namočiti želatinu. Ugrijati 1 dl mlijeka do vrenja. Maknuti i u njemu otopiti nabubrenu želatinu. Izmiksati vrhnje ali ne do kraja da bude čvrsto... Izmiksati i mascarpone, dodati mu mlijeko sa želatinom i po malo umiješati šlag i dio lomljenog krokanta od lješnjaka. 


Puslica torta

Uliti u kalup preko čokoladne kreme. Vratiti u hladnjak na 3 sata!


Puslica torta

Puslica torta

Za glazuru ugrijati maslac do vrenja i maknuti s vatre. Dodati izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi, izjednači i postane sjajna i kremasta... umiješati 2 žlice običnog ulja.
Odvojiti nekoliko žlica i lijepiti poljupce na tortu, a ostatkom preliti tortu...


Puslica torta

Ukrasiti lješnjacima i puslicama po želji ...



Puslica torta