srijeda, 17. veljače 2016.

Pečena orada




Pečena orada
Pečena orada

Orada, komarča ili podlanica, kako god da je zovete ona je divna i ukusna bijela riba, pa makar i ova iz kontroliranog uzgoja. Naravno da je ona divlja iz dubina predivnog nam mora, pravi dragulj, ali ni ovoj ništa ne fali!

Sastojci: 
2 orade, 1 kg krumpira, 1,5 dl maslinova ulja, 2 dl riblje juhe, može i voda, 2 dl bijelog vina, 3 češnja češnjaka, 
10- ak iglica ružmarina, pola vezice peršina, sol i svježe mljeveni papar.


Pečena orada

Priprema: 
Ribu očistiti od ljuske - lustre! Izvaditi škrge, utrobu i sve crne opnice iz trbušne šupljine postrugati, da ostane potpuno bijelo. Dobro isprati svu krv iz dijela glave i kralježnice... Ocijediti, posušiti papirnatim ubrusom. 
Zarezati uz kralježnicu kako se vidi na slici... Posoliti i nauljiti!
Krumpir narezati na ploškice debljine 3 mm, posoliti i nauljiti. Rasporediti u nauljenu vatrostalnu posudu. 
Staviti preko ribu... 


Pečena orada

...peći u zagrijanoj pećnici na 200-220°C 20- ak min. Ne okretati za vrijeme pečenja!
Sitno narezati češnjak i peršin. Dodati juhu, vino, ulje, papar i soli malo, promiješati... 


Pečena orada

...preliti ribu nakon 20 min.


Pečena orada

Peći još 15- ak min. Politi je bar 2 puta sokom od pečenja...Na kraju mora biti dovoljno sočna ! 
Umaka i ulja ne smije faliti!


Pečena orada

A kako je mene muž navikao na filetiranu ribu ja u jelu zaista uživam! 


Pečena orada

Pokazat ću vam i kako to izgleda u slikama ...uskoro...


Pečena orada

Dobar vam tek!


Pečena orada

Pečena orada