subota, 2. siječnja 2016.

Naj njoki



Ovako je to nekad davno radila moja draga nona Milka ... tako ih radim i ja kad imam dobar umak i želim još više istaknuti njegovu ljepotu. Danas sam zaista imala dobar razlog, ali i poseban povod...
Na ručak dolazi netko tko još pamti tu mekoću i svilenkast izgled Milkinih njoki!


Sastojci: 
1 kg bijelog, brašnastog krumpira, 2 jaja, 1 veća žlica masti, može i maslac, 250 g brašna, žličica soli, gulaš ili dobar umak od divljači.... http://zlicomivilicom.blogspot.ba/2016/01/srneci-kotleti-u-umaku.html
ribanac po ukusu za posipanje...

Priprema: 

Skuhati krumpir u kori u posoljenoj vodi. Oguliti ga dok je još vruć. Protisnuti ili gnječiti kao pire krumpir. 
Staviti na dasku prosijano brašno i protisnuti krumpir. Posoliti i dodati mast ili maslac. 


Umijesiti tijesto. 
Ako se još lijepi dodati žlicu - dvije brašna, ali nikako više jer će biti tvrde.

Uzimati po manji dio tijesta i na dobro pobrašnjenoj površini valjati kobasice promjera 2 - 2,5 cm. Rezati na male komadiće isto tako 2 - 2,5 cm duge. 


Ostaviti ih tako ili prebaciti preko vilice da se utisne uzorak i dobije ona mala rupica, koju će poslije ispuniti umak... 


...i tako će se dobiti više umaka u jednom zalogaju...uh! 
Još osjećam taj predivan okus!




Njoki se kuhaju u obilato posoljene i ključale vode sve dok ne isplivaju na površinu...a isplivaju jako brzo! 
Skuhane vaditi u širu nauljenu posudu i svaki put preliti s malo ulja one koje se vade... 
Kuha se manja količina u nekoliko puta!
Ostaje samo preliti umakom i navaliti! Uslast!