ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

Lemon curd umak


Umak ili preljev, a može biti i krema, ali o njoj drugi put. Danas uživamo u jedinstvenom i posebnom umaku,  
koji se savršeno slaže s tortama i kolačima od sira, ali i raznim drugim. Riječima vam zaista ne mogu opisati taj sklad boje, mirisa i okusa. Nakon što su upili svu toplinu komiškog sunca, upijat će moje i vaše poglede, barem dok se ne nađu na nekoj posebno odabranoj torti... Podijelit ćemo i te trenutke... nadam se uskoro!!!


Sastojci:
2 limuna iz eko uzgoja, 3 žutanjka, 200 g šećera, 60 g maslaca.


Priprema: 
Naribati koru jednog limuna. 


Iscijediti sok od oba limuna. Neka bude 1dl soka. Sačuvati i sjemenke, ako ih ima! 


Staviti malo vode u posudu i prokuhati. U nju staviti manju posudu, ali da dno ne dodiruje površinu vode. 
Staviti žutanjke i šećer i mikserom na srednjoj brzini dobro izmiješati. Dodati sok, koru i sjemenke, koje daju i dodatnu aromu ... možda i učini umak gušćim.
Kuhati miješajući od 15 - 20 min, ali ne smije prokuhati. 


Nakon što se lagano zgusne maknuti i procijediti. Umiješati maslac ručnom pjenjačom ili mikserom. 


Uliti u prikladne posudice i čuvati u hladnjaku ... do 30 - ak dana! Nikad ne dočeka ni sedmi dan, vjerujte!


Od ove količine se dobiju ove dvije male staklenke. Četvrtaste su, dno je 4x4 cm, a visina je 5 cm! 
Toliko da imate neku predodžbu! Uživajte...