Ćufte




Nisu ni mamine, ni tetine, a ni susjede Đenke po čijem su receptu kuhale sve žene u mojoj ulici, možda i šire! Nisu u paradajz sosu kao mamine, ni velike kao tetine, ali ni premalene kakve su trebale biti po Đenkinim uputama, a ona je kuharske tajne i vještine izvlačila iz jedne od prvih jugoslavenskih kuharica...  Stajala je u vitrini kao posebno vrijedan suvenir, podržavana kristalnom vazom, kojoj je to bila jedina namjena... Ali ćufte su na redu! Moje i drugačije od svih koje sam do sada spremala! 



Sastojci: 
mljevena junetina, teletina i janjetina u jednakim dijelovima, 1 luk srednje velik, 1-2 češnja češnjaka, 
nekoliko kriški dimljene slanine, 2-3 kriške namočenog kruha bez kore, 1 jaje, sol, papar, 1 čajna žlica crvene paprike, timjan, brašno, ulje za prženje.

Za umak: 
1 luk, 1-2 češnja češnjaka, timjan, 1 -2 dl bijelog vina, 1 žličica meda, 1 - 2 kockice maslaca uvaljana u brašno, oko 2 dl goveđe juhe ili vode s 1/ 4 goveđe kocke za juhu, sol, papar po potrebi

Priprema: 
Usitniti luk i kratko ga popržiti na malo ulja...Umiješati s mesom, dodati sve navedene sastojke i ostaviti pola sata u hladnjak. Oblikovati okruglice ... ja uzmem po 2 jušne žlice nadjeva i uvaljati u brašno. 



Pržiti sa svih strana na srednje jakoj vatri, samo da dobiju boju. 



Premjestiti ih u posudu za pečenje. Okolo rasporediti narezan luk i češnjak. Posuti listiće timjana, svježim bolje, ali može i suhi. Nakapati uljem u kojem se pržilo i staviti peći na 200°C 15-20 min. Na ćufte po želji staviti i kriške mesnate slanine, ali i bez je sasvim dobro.



Nakon 15 min ćufte okrenuti i zaliti vinom. Peći još 15 min. Umaku od pečenja dodati juhu, samljeti štapnim mikserom. 



Prokuhati ... umiješati maslac uvaljan u brašno i med... Kuhati na lagano dok se ne zgusne. Soliti i papriti po ukusu. Umak po želji procijediti da bude sasvim čist, ali i ne mora! 



Uz pire krumpir su posebne i svečane...Uslast!








Primjedbe