četvrtak, 3. prosinca 2015.

Kukurizi



Jednostavno i ukusno jelo s povrćem, rižom i vrhnjem koje prija svakom nepcu i u svako doba godine...
Sastojci: 
1-2 poriluka, šalica kukuruza, šalica graška, 2-3 mrkve, 2 češnja češnjaka, 200 ml vrhnja, šalica riže,  2 žlice maslaca, sol, papar, 1-2 žlice soka limuna, 1 mozzarela ili 100 g dimljenog sira i parmezan ... što više!
Priprema: 
Rižu skuhati na pola u 2 šalice slane vode. Višak vode ocijediti. Na 1 žlici maslaca i 1 žlici ulja pirjati narezani poriluk, samo bijeli i svijetlo zeleni dio i češnjak. Kad zamiriše uliti 1 dl vode i nastaviti pirjati na laganoj vatri. Dodati mrkvu narezanu na kockice... 
Dodati i kukuruz iz limenke ocijeđen i ispran. 
Pirjati uz povremeno dodavanje vode. Dodati i grašak. 
Nakon 10 - 15 min uliti i vrhnje ... soliti i papriti. Umiješati i na pola kuhanu rižu. Kuhati dok se riža ne skuha do kraja ali ne da se prekuha... Ako je pregusto uliti vruće vode koliko treba da je sočno i kremasto... dodati mozarelu i parmezana, kao i žlicu maslaca... 
... i sve dobro izmiješati...