ponedjeljak, 2. studenoga 2015.

Tijesto za lasagne / The dough for lasagna


Scroll down for recipe in English...

Sastojci:
350- 400 g oštrog brašna, 2 žutanjka, 3 cijela jaja, malo soli, 200 g listova blitve ili špinata ako se žele zelene ...

Priprema: 
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...

Očistiti špinat i odvojiti peteljke od listova. Prokuhati ga 3 - 4 min, ocijediti dobro i s cijelim jajima samljeti štapnim mikserom. Prosijati brašno, dodati pire i žutanjke, soli pa dobro umijesiti tijesto. 
Mora biti prilično tvrdo i sjajno - ne lijepi se na površinu i ne ostaje nikakav trag! Omotati ga prozirnom folijom i ostaviti pola sata.
Podijeliti na 3 dijela i svaki razvaljati na 2 mm debelo...ja to radim svojim starim dobrim strojem. Ako ga imate onda sve znate... Provući tijesto 5-6 puta kroz najširi razmak. Svaki put složiti - 3 x preklopiti i provući... Brašno nije potrebno ako se tijesto dobro umijesilo i ima odgovarajuću tvrdoću, kao što je na slici vidljivo, ja brašno ne koristim pri valjanju! 
Kad je tijesto postalo svjetlije i sjajnije početi smanjivati razmak i to svaki put samo po jedan broj.
Za lazanje ja završim na broju 6. 
Komade tijesta složiti na platnenu podlogu i kratko prosušiti.
Izrezati željene oblike. 



Može se do kraja osušiti i čuvati neko vrijeme, ali čemu to kad je svježe daleko ukusnije ... a sušeno se može kupiti ... Lazanje sa svježim tijestom su neprocijenjive.


************************

The dough for lasagna

The dough for lasagna

Ingredients :
350- 400 g of flour , 2 egg yolks , 3 whole eggs , a pinch of salt , 200 grams of leaves of Swiss chard or spinach if you want green ...


Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ... 

Clean the spinach and separate the stems from the leaves . Boil it 3-4 minutes , drain well and with all the eggs grind blender . Sift the flour , add the puree and egg yolks , salt ,  good knead the dough .
It must be pretty hard and shiny - does not stick to the surface and there remains no trace ! Wrap it in plastic wrap and leave for half an hour .
Divide into 3 parts and roll each into 2 mm thick ... I do it with my good old machine . If you have then you know everything ... squeeze the dough 5-6 times the widest gap . Every time agree - 3 x switch and pull ... Flour is not necessary if the dough and kneaded well and has sufficient hardness , as seen in the picture , I do not use flour for rolling !
When the dough has become brighter and brighter start to decrease the distance , each time only one number . For lasagna I finish at number sixth Pieces of dough to put on the canvas surface and briefly dry . Cut out the desired shape .
It can be dried and stored for some time , but why when freshly far tastier ... and dried can be bought ... Lasagna with fresh dough are priceless .

The dough for lasagna