utorak, 10. studenoga 2015.

Svinjska leđa



Šta ovo dobro miriše? Najčešće je pitanje moga muža. Neću reći da je najsretniji, ali osmjeh ne mogu prešutjeti i to onaj br 12, kad kažem - Medena Pigi! Probajte! Vrijedi ... i ne samo zbog osmjeha!


Sastojci: 
Komad svinjetine od leđa s pripadajućom kosti ( oko 600 - 700 g ), 2 žlice senfa, sok pola limuna, 2 žlice konjaka, 2 žlice maslaca, sol, papar i ulje.

Za prilog: 
cikla, krumpir, crveni luk, maslinovo ulje, ocat, sol i papar.

Priprema: 

Meso posoliti, nauljiti. Dobro ugrijati teflon tavu s 2 - 3 žlice ulja i naglo zapeći meso s obje strane. 


Izvaditi ga i premazati s po jednom žlicom senfa sa svake strane. 
Vratiti u tavu i nastaviti peći na srednje jakoj vatri poklopljeno.


Povremeno dodati po 2-3 žlice vode ispod mesa ili sa strane. 


Nakon 25 - 30 min meso bi trebalo biti pečeno. Izvaditi ga, a u tavu uliti mješavinu meda, soka limuna, konjaka i 2-3 žlice vode. Prokuhati, procijediti i dodati maslac, soli i papra ako treba. Vratiti meso još kratko prokuhati i maknuti s vatre. Ako je umak previše gust, dodati opet malo vode, prokuhati ! 
Umak je lijepe medenosmeđe boje i satenastosjajan ... 


Meso narezati na manje komade!
O okusu vam mogu pričati satima, ali od toga nema ništa ... morate probati!

Za prilog skuhati ciklu i krumpir u kori, može i zajedno. Oguliti, narezati na kriške. Crveni luk narezati na režnjeve ili poluprstene. Sve izmješati, posoliti i preliti mješavinom od maslinova ulja, octa i 3-4 žlice vode ili više, što ovisi o količini cikle i krumpira i vašeg ukusa!