srijeda, 18. studenoga 2015.

Medaljoni s pireom od graška


Budite spremni...za ovim se ližu prsti!
Medaljoni u umaku od vina, češnjaka, senfa i meda s pireom od graška i prženim rezancima mrkve.
SASTOJCI: 
Teleći ili svinjski filet ( može i komad mekšeg dijela buta ), senf, brašno,1 dcl bijelog vina,1-2 češnja češnjaka, 1 žličica meda, 1 žlica maslaca, sol i papar.

PRIPREMA: 
Meso narezati na komade i natući preko prozirne folije da se ne oštete vlakna, posoliti i uvaljati u brašno.
Ugrijati tavu, uliti ulje pa i njega zagrijati... Pržiti odreske dok ne posmeđe s obje strane. Vatra mora biti dosta jaka da se brže dobije ta boja.
Maknuti odreske i držati na toplom, a na istu tavu popržiti 1 usitnjeni češnjak i zaliti vinom. Kad vino ispari dodati senf i med razmućeno u malo vode... Vratiti odreske i na laganoj vatri kuhati desetak minuta, dodajući po malo vode tako da uvijek ima dovoljno umaka.
Na kraju dodati maslac, dosoliti ako treba i popapriti po ukusu.

PIRE OD GRAŠKA: 
Na ulju užutiti jedan narezani luk i dodati grašak. 

Pirjati dok ne bude potpuno skuhan... posoliti i samljeti štapnim mikserom.
Posebno skuhati 2 krumpira i napraviti pire, ali nikako mikserom, isključivo ručnom gnječilicom i pomiješati ga s graškom. Dodati malo mlijeka i maslaca, posoliti .
REZANCI OD MRKVE: 
Veću mrkvu naribati ribežom za kupus ili nekim drugim...
Ugrijati dobro ulje i naglo popržiti rezance. Izvaditi i ocijediti na papiru... posoliti!