subota, 10. listopada 2015.

Zelene suze



Zelene suze nisu ronile ni slavne zelene oči iz poznate pjesme i nekog davnog vremena... Ne ronim ni ja... u mojoj kuhinji nema ni tuge, ni suza ni sjete... Kuhače u ruke i spetzle nek u lonac lete!


Sastojci: 
200 g listova mladog špinata ili blitve, 2 jaja, 200 - 250 g brašna, soli malo, 1 dl vode ili koliko treba da smjesa ne bude ni pretvrda ni pretekuća.

Za umak: 
200 g mesnate slanine ili šunke, vezica zelenog luka, sol, papar i parmezan po ukusu

Priprema: 

Listove špinata skuhati u posoljenoj vodi oko 4-5 min. Ocijediti i dodati malo vode, jaja i sve samljeti štapnim mikserom. Prosijati brašno pa uliti pire od špinata i žlicom izmiješati ... 


Odrediti gustoću prema slici...


U širu posudu staviti vodu i kad prokuha, posoliti i pomoću spravice za spetzle raditi kapance...suze. Ja spravicu nemam ali se snađem i to učinim prešom za krumpir, kako se vidi na slici.


Žlicom po malo smjese staviti i ona će skoro sama kapati kroz male rupice. Kuhati još kratko 3 - 4 min i vaditi ih cijedeći na šuplju žlicu.

U tavi s uljem popržiti slaninu na kockice i veći dio luka ...


Dodati kapance, izmiješati ... 


Uliti i malo vode od kuhanja i ostatak luka - zeleni dio!
            
Posuti ribanim sirom po izboru i ukusu!