četvrtak, 1. listopada 2015.

Đulbastije kako ih ja volim



Sastojci:
500 g mljevenog mesa, 1 c. luk,  1 češanj češnjaka, 1 žličica mljevena paprike, 1 krumpir, 1 jaje, papar, sol,
pola vezice peršina, sredina kruha namočena u mlijeku, 1 dcl vode, ulje za prženje 

Za preljev:
malo maslaca, 2 žlice brašna, kiselo vrhnje, 2 dcl mlijeka, 1 jaje,  sol, papar, 2 žlice parmezana, malo naribanog topivog sira ( edamer, gouda...)

Priprema:

Mljevenom mesu dodati usitnjeni luk, naribani krumpir, češnjak i sve navedene sastojke...


Dobro izmiješati...


Ruke namastiti uljem i oblikovati okruglice...


Svaku uvaljati u oštro brašno...  


Popržiti na ugrijanom ulju da se zarumene sa svih strana...


Izvaditi ih, složiti u maslacem namazanu posudu i preliti preljevom... 

Preljev:
U istu tavu u kojoj ste pržili okruglice dodati malo maslaca i dvije žlice brašna...


Brašno kratko popržiti pa uliti mlijeko...

Brzo žicom miješati da se ne stvore grudice...


Maknuti sa strane, dodati 1 jaje, posoliti i popapriti ...sve dobro izmiješati...




Kad se umak malo ohladi umiješati kiselo vrhnje, parmezan i malo naribanog topivog sira ...


Preliti preko okruglica...


Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C pola sata ovisno o pećnici...
Pečene đulbastije posuti sjeckanim peršinom i poslužiti uz prilog po želji, a može i samo uz neku salatu...