Šumarski rižoto



Koliko god se trudila potisnuti neke osjećaje i ne pokazati oduševljenje pred tako malim stvarima, kao što su ove gljive danas - ne uspijevam!!! Rižoto je bio neizbježan, a svaki minut dragocijen, jer željela sam tu svježinu i blagi okus divljine što prije na svome nepcu! Rižoto na ovaj način pruža mi sve to, čak i više!


Sastojci:
200 g bukovača, 200 g šampinjona, 100 g malih vrganja.  

Za rižoto: 
350 g riže, 1 crveni luk, 1 vezica peršina, 2 dl bijelog vina, 600 ml pileće juhe, 1-2 žlice maslaca, 
ribani parmezan, sol, papar i ulje.

Priprema: 


Usitniti luk i pržiti ga na 2-3 žlice ulja. Kad povene dodati rižu i pržiti i nju dok zastakli. 


Uliti vino i miješati dok ispari ... posoliti, popapriti i dolijevati po 2 dl vruće juhe svaki put kad prethodna ispari. 


Ponavljati to sve dok riža ne bude skoro gotova ali ne do kraja. Dodati maslo i sir i umiješati snažnim pokretima žlice! 


Riža je jako kremasta u tom trenutku! Maknuti s vatre i ostaviti sa strane. 
U dobro ugrijanoj tavi i na 2 -3 žlice ulja popržiti očišćene i narezane gljive i to 3-4 min na jakoj vatri... 


Posoliti i dodati rižotu. Posuti usitnjenim peršinom.


U pileću juhu dodati sve zadebljale dijelove bukovača i nekoliko stapki šampinjona i bit će puno ukusniji 
temeljac, a od njega ovisi i kakvoća rižota ...




Primjedbe