srijeda, 7. listopada 2015.

Prevrte s krumpirom i slaninom



Znate li šta su prevrte? Jeste li uopće ikad čuli za njih? Jeste... jeste, samo što ne znate da vaše mame i bake nisu poznavale ovo što danas zovemo palačinke. Moje prevrte su postale palačinke tamo negdje 70 - tih, ali ih nikad nisam i neću zaboraviti. Baka nam je pravila obične i debele, s marmeladom ponekad, pošećerene malo češće... Ovakve kao danas moje bile su nam ručak ili užina, ali samo s krumpirom i lukom, slanina i sir su bili samo dodatak u posebnim prilikama... Ipak su to bila lijepa vremena!


Sastojci: 
2-3 krumpira, 2-3 kriške mesnate slanine, 1-2 žlice ribanog parmezana, 1 crveni luk, 2 žlice brašna, sol, papar i ulje za prženje

Priprema:

Naribati krumpir i luk. Dodati brašno, usitnjenu slaninu, sir i sve navedene sastojke. 


Izmiješati i žlicom rasporediti smjesu na dobro zagrijanu teflon tavu s nekoliko žlica ulja. 


Pržiti na srednjoj vatri oko 12- 15 min. Nauljiti površinu i okrenuti - prevrnuti prevrtu... Pržiti s druge strane još 10 min ili dok ne dobije željenu boju. 


Prevrnuti se može samo špatulicom ili zbog sigurnosti poklopite je većim tanjurom i okrenite skupa s tavom na njega... vratiti u tavu nepečenom stranom prema dolje...
Prevrta je gotova, mirisna i hrskava - spremna za uživanje !