ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Gong pogača





Bezbroj je različitih focaccia u talijanskoj kuhinji i vjerojatno postoji neka slična ovoj koju sam ja složila za svoj gušt, uzimajući od nekoliko njih po nešto. Voljela bih da se i vama svidi ova moja focaccia s pireom od krumpira u tijestu i lijepim i bogatim nadjevom...


Sastojci za tijesto: 
200 g skuhanog krumpira - pire, oko 400 g brašna, vrećica kvasca, 1 - 1,5 žlica soli, 2 žlice maslinova ulja, 200 - 300 ml mlake vode.

Za nadjev: 
2-3 deblje kriške mesnate slanine, može i šunka, 10-ak ljuskica sušenih rajčica, 1 glavica crvenog luka, bosiljak i maslinovo ulje.
Priprema: 
Od krumpira, brašna, kvasca i svih navedenih sastojaka umijesiti tijesto dosta mekano. 
Mijesiti ga i lupati o stijenke posude najmanje 15 min. Nauljiti, pokriti krpom ili prozirnom folijom i ostaviti dizati pola sata najmanje ili dok ne udvostruči količinu...
Nauljiti lim za pečenje - onaj plitki od pećnice i prstima razvući tijesto u njemu...
Rasporediti komadiće slanine ili šunke, narezani luk i rajčicu. 
Nakapati maslinovim uljem i staviti u zagrijanu pećnicu na 220°C 15 min. Pečenoj pogači dodati svježe listiće bosiljka ili sušene prije pečenja te ju preliti s 2 - 3 žlice maslinovog ulja...
Zavoljet će te je, znam i često pripremati u uvim hladnim zimskim danima, koja su nam već na vratima...