četvrtak, 1. listopada 2015.

Bijeli rolat







Sastojci za biskvit: 
5 jaja, 100 g šećera, 100 g brašna, 20 g gustina, 4-5 žlica vode, 3 žlice ulja, pola pecilnog praška i kora jednog limuna.  

Za kremu: 
4 dl mlijeka, 30 g gustina, 150 g bijele čokolade, 200 g margarina ili masla, 2 šećer vanilije
Glazura: 
150 g bijele čokolade, 50 g masla, 2 - 3 žlice ulja  
Za ukras: oguljene polovice badema i 1 žlica marmelade od naranče.
Priprema:
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Istući mikserom ...  http://www.surlatable.com/product/PRO-1408277/Breville+Red+Scraper+Mixer+Pro+Stand+Mixer čvrst snijeg od bjelanjaka i dodati pola količine šećera. Miksati još 1 min i ostaviti sa strane. Miksati žutanjke s preostalim šećerom i vodom da bude pjenasto. Dodati po malo ulja stalno miksajući. Umiješati brašno i žlicu po žlicu bjelanjka ručnom miješalicom. Smjesu izliti u papirom obložen lim... 
Peći 12 - 15 min na 180°C ...Pečeno svinuti u rolat s papirom na kojem se pekao i omotati još sve u vlažnu krpu. 
Staviti mlijeko na vatru. Pomiješati gustin i šećer pa dodati 2-3 žlice mlijeka, dobro izmiješati da ne bude grudvica i izliti u prokuhalo mlijeko ...skuhati kao puding!  U skuhanu i vrelu kremu dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se otopi...
Miksati pjenasto margarin sobne temperature i dodati mu žlicu po žlicu hladne kreme ...mora biti pjenasto. 

Premazati biskvit...
Svinuti rolat i ostaviti u hladnjak da se dobro ohladi. Otopiti na pari čokoladu, dodati margarin ili maslac i ulje ... staviti u dresir jednokratnu vrećicu i našarati rolat... Ukrasiti bademima i pekmezom ... ili po ukusu!