utorak, 1. rujna 2015.

SEVDAH PITA...


Zlatna je, sočna i slatka! Slatka taman toliko, koliko treba da je želiš još, još ....i još! U njoj se uživa, ona se priča i pjeva...




SASTOJCI ZA TIJESTO: 

600 g brašna, 1 jaje, 4 žlice ulja, 1 žlica octa, vode koliko treba da se umijesi mekše tijesto

PRIPREMA: 

Od svih sastojaka dobro umijesiti tijesto...


Podijeliti ga na dvije do tri loptice...
Odležalo tijesto ( svaku lopticu ) razvući valjkom ... http://www.surlatable.com/product/PRO-561886/Wilton+Perfect+Height+Rolling+Pin  na pobrašnjenom stolnjaku...
Svaki dio premazati  uljem i ostaviti tako još desetak min...


Razvući  koliko je moguće više i tanje, lagano vukući sa svih strana te pustiti kore da se malo prosuše...

SASTOJCI ZA NADJEV: 
2 kg jabuka ( izribati ), šaka oraha, šaka grožđica, malo cimeta, korica limuna, šaka tirita. 
Tirit možete zamijeniti krušnim mrvicama poprženim na malo maslaca.

Sve sastojke dobro izmiješati...

TIRIT: 
Sastojci za veću količinu tako da ga uvijek imate i možete koristiti za razne slastice...  
1 kg brašna, pola litre ulja, 5 jaja, 1 maslac, 1 vanil šećer...
Rastopiti maslac i ulje... Sve ostale sastojke i brašno dodati u otopljeno maslo te promiješati dok se ne sjedini. Tijesto izribati na sitnijoj strani ribeža...

AGDA:
1kg šećera, 800 ml vode, vanil šećer, na ploškice narezan limun...
Prokuhati i ohladiti

PRIPREMA:

Prvu koru namočiti uljem, na nju staviti drugu korau i nju namočiti uljem pa staviti i treću koru. Na treću stavljati nadjev i zarolati...Izrezati na veličinu kolika je posuda za pečenje i slagati jednu do druge...
Kad se sve složi, rastopiti pola maslaca, 2 dcl ulja te preliti po korama... Pitu staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C i peći dok ne pozlati, 40 ak min zavisi od pećnice...
Hladnom agdom preliti vruću pečenu pitu...