ponedjeljak, 14. rujna 2015.

NARODNO VESELJE - GRAH...





Grah, najpoznatije narodno jelo! Pa kako onda reći nešto što je o njemu nepoznato? Preostaje mi samo da vam kažem kako ja pripremam fažol svojoj obitelji, a pripremam ga  često i svi ga svaki put čekamo s istim uzbuđenjem, kao da je prvi put...
Meni je najvažnije uzeti dobar grah, dobru mesnatu slaninu, kobasicu...
Preko noći namočim grah u dosta hladne vode.
Nekoliko mrkvi, veću glavicu luka, 5 -6 većih češnjeva češnjaka, komadić celera, pola vezice peršina... Sve to usitnim u sjeckalici ili nožem na dasci, stavim u lonac sa slaninom narezanom na veće kriške, grahom, ocijeđenim od vode u kojoj se namakao i 2-3 krumpira izrezana na kockice
Uliti obilato vode, dodati žlicu koncetrata od rajčice, list lovora, papra... soli nešto kasnije i 1 žlicu mljevene crvene paprike i po želji 1 goveđu kocku za juhu.
Kuhati dok ne omekša.
Posebno na malo ulja lagano, samo da zamiriše, popžiti 2 češnja usitnjena češnjaka, dodati u lonac i samo prokuhati.


Ja još uzmem 10-ak žlica skuhanog zrnja i propasiram ga ...dobije se finija i gušća juha, a onaj poprženi češnjak da jedan poseban okus...pa probajte!