subota, 12. rujna 2015.

LASAGNE...


Ta čudesna talijanska kuhinja! Tradicijska i moderna, maštovita i jednostavna! Okus, mris i izgled baš svakog jela, mene još uvijek ostavlja bez daha...a i svijet je odavno osvojen! Tjestenine, rižoti, pizze...Nema smisla nabrajati - LASAGNE su servirane - valja uživati!
Onako kako ih ja volim...

SASTOJCI: 
400 - 500 g mljevene junetine, pakiranje gotovih lazanja, 100 g pancete, pola litra mlijeka,150 g masla, 4 -5 žlica brašna, muškatni oraščić, svježi ili suhi bosiljak, 2 dcl crnog vina, 1 manja limenka pelati, 2 vrećice parmezana, 1luk, 1 mrkva, komadić celera, sol, papar i ulje
PRIPREMA: 
Luk, mrkvu, celer i komadić pancete usitniti u sjeckalici i prodinstati na ugrijanom ulju. Dodati meso i skupa dinstati desetak min  pa zaliti vinom. 

Kuhati dok vino ispari i umiješati usitnjene pelate ( rajčice ). Posoliti, popapriti i kuhati oko pola sata, dodajući po malo vode...

BEŠAMEL: 
Otopiti maslac i upržiti brašno svijetlo žuto. Zaliti hladnim mlijekom, malo po malo i istovremeno miješati pjenjačom, da se ne zgruda.
Kuhati dok se ne zgusne, maknuti s vatre i dodati muškatni oraščić,1 parmezan, soli i papra.

U većoj posudi prokuhati vodu s malo soli i prokuhati lazanje, bez obzira što piše da nije potrebno. Potrebno je!
Uzeti lim za pečenje... http://www.surlatable.com/product/PRO-1750603/Emile+Henry+Lasagna+Pan   i dno premazati maslacem, izliti nekoliko žlica bešamela i ragua i preko složiti prvi red tijesta.
Preko tijesta opet bešamel i ragu... 

Posuti između parmezanom, natrgati listiće bosiljka i redati koliko može u lim ili koliko ima smjese...4 reda obavezno tijesta.
Zadnji red treba biti bešamel i ragu, jer bi se tijesto osušilo i zapeklo da je na vrhu. Peći 40 min na 180-190°C ovisi o pećnici...