petak, 18. rujna 2015.

FINA JUNETINA...



SASTOJCI: 
Oko 700 g junetine od mekog dijela buta, 2 crvena luka, 2-3 češnja češnjaka, komadić celera - korijen, 2 mrkve, 2 manje jabuke, 2-3 klinčića, žličica listića ružmarina, 1 dl vina, bijelog, 1 dl prošeka, 2 žlice senfa, 1 žlica brašna, sol , papar, ulje

PRIPREMA: 
Meso posoliti, premazati senfom...  



Zapeći ga na malo ulja sa svih strana i to jače... Izvaditi ga i držati sa strane... 



U istu masnoću staviti luk na veće komade i popržiti ga ... dodati svo navedeno povrće i pirjati nekoliko minuta...vratiti meso i zaliti vinom... 



Kad vino ispari dolijevati po malo juhe ili vode sve dok meso ne omekša...najmanje sat vremena na laganoj vatri.. Dodati narezane i oguljene jabuke...pirjati dok i one ne postanu mekane...



Propasirati povrće ili samljeti štapnim mikserom . 
Meso narezati na fine kriške i vratiti u umak ... Posoliti i popapriti po ukusu, uliti prošek i prokuhati desetak min... Umiješati žlicu brašna pomiješanu s malo vode i to će držati umak povezanim, a okus se neće promijeniti...Kad je gotov umak je lijepe boje i predivnog satenskog sjaja! 



Najbolje mu odgovaraju domaći njoki....pa napravimo ih!

ZA NJOKE: 
500 g krumpira, 1 jaje, pola žlice maslaca, 200 g oštrog brašna, sol

PRIPREMA: 

Skuhati krompir u kori, ali može i kao za pire...Protisnuti ga kroz pasirku... http://www.surlatable.com/product/PRO-993873/Sur+La+Table+Potato+Ricer i umijesiti s navedenim sastojcima mekano tijesto...



Ako se lijepi dodati još malo brašna. 
Na pobrašnjenoj površini valjati duge kobasice promjera oko 2 cm i rezati na komade isto oko 2 cm ...


Svaki prevući preko sitnog dijela ribeža... Kuhati u prokuhaloj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. 
Ocijediti i nakapati uljem da se ne zalijepe...