ponedjeljak, 17. kolovoza 2015.

ŽUTI AJVAR...





SASTOJCI: 
3kg zrelih žutih paprika, 1 kg patlidžana, 300 g mrkve, češnjak, 2 dl vinskog bijelog octa, feferon , sol, 2 - 3 dl ulja...

PRIPREMA: 

Paprike ispeći, u pećnici, na ploči ili u tavi... Pečene poklopiti i ostaviti da se ohlade... Očistiti od kožice i sjemenki , ocijediti .


Patlidžane rezati na pola i peći u pećnici na 250°C oko 20 min... 


Mrkve narezati na kolutiće i skuhati u posoljenoj vodi ...One će dati ljepšu boju ajvaru, ali bit će još kremastiji... Sve samljeti u sjeckalici... http://www.surlatable.com/product/PRO-1684851/Cuisinart+8+Cup+Food+Processor ili mašini za mljevenje mesa, kao nekad... 
Smjesu izliti u posudu za pečenje , dodati ulje, sol . .. Izmiješati i peći 30 - 40 min na 200°C u dobro zagrijanoj pećnici... 


Pred kraj - zadnjih 25 min dodati ocat.  
Staklenke staviti u pećnicu 15 min na 100°C i u vrele sipati ajvar. Ponovo ih, tako napunjene vratiti u pećnicu na 100°C još 15 min... U svaku uliti malo ulja i zatvoriti!


Ovako pripremljen ajvar traje i više mjeseci, ali ako se bojite kvarenja u svaku dodajte po nekoliko zrna konzervansa prije ulja!