četvrtak, 27. kolovoza 2015.

TELEĆI RIŽOTO...


Za dobar teleći rižot, važno je odabrati lijep komad mesa od plećke ili vrata. Važno je prethodno napraviti dobru juhu s ostacima mesa, žilama, kostima i dosta korjenastog povrća: mrkva, peršin, selen, luk, sol i 1 goveđa kocka za juhu.


PRIPREMA: 

Meso narezati na sitnije komade i dobro ga zažutiti na malo ulja i u široj posudi ili velikoj tavi... http://www.surlatable.com/product/PRO-188341/Demeyere+Industry5+Skillets
Posoliti i popapriti meso... kad lagano posmeđi dodati 2-3 luka sitno narezana i pirjati dok se ne pretvori u kašicu ,dolijevajući po malo vode.


Ja ovo radim oko pola sata i više... tako da se meso skuha do kraja. Dodati tada 1 - 2 usitnjene rajčice i 1-2 češnja češnjaka usitnjena s pola vezice peršina i nastaviti pirjati...

Zaliti s malo bijelog vina, a ja dodam i malo soka limuna... 


Umiješati rižu kad ispari i kuhati na laganoj vatri dodajući po malo procijeđene juhe. Nikada ne dodati veliku količinu odjednom...novu dodati tek kad se ukuha prethodna.

Riža se kuha oko 15 - 18 min i kad je gotova mora biti dosta umaka, nikako suha... Umiješati 1 žlicu maslaca, malo ribanog oraščića i obilato parmezana. Snažno umiješati da se dobije kremast umak...