SUNRISE TORTA...



Zlatna je i sjajna, poput izlaska sunca i rađanja dana... Moja omiljena torta sa sirom i kruškama u karamel umaku.


SASTOJCI: 

ZA PRHKO TIJESTO: 
200 g brašna, 130 g maslaca, 1 žumanjak, kora limuna, malo soli, pola žličice praška za pecivo.

ZA NADJEV: 
500 g svježeg kravljeg sira, 200 g maskarponea, 3 žutanjka , snijeg 3 bjelanjka, 170 g šećera, sok 1 limuna, 1 vanil šećer, 1 žlica škrobnog brašna.

ZA PRELJEV: 
Nekoliko krušaka , toliko i žlica šećera ili 1-2 više da ne fali umaka, 1dl maraskina, sok 1 limuna, 2-3 žlice maslaca ili koliko treba da je umak gust i sjajan i da ima dovoljno.

-> 250 ml vrhnja za šlag, pola soka limuna i 1 šećer vanilija

PRIPREMA: 
Prosijati brašno i utrljati maslac ... dodati sve ostalo i umijesiti tijesto u što kraćem vremenu . Ako se ne povezuje dodati vrhnje ili mlijeko i omotati prozirnom folijom .  Ostaviti pola sata na hladno.  


Razvaljati oko 5 mm debelo i prekriti dno oblika za tortu promjera 24 cm ...  http://www.surlatable.com/product/PRO-1018316/Sur+La+Table+Platinum+Professional+Springform+Pan  
Nabosti vilicom... 


Uliti nadjev...
Za nadjev -> protisnuti sir kroz gusto cjedilo i umiješati maskarpone, gustin i sok limuna. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i dodati postupno pola količine šećera i vanil šećer.
Izmiksati žutanjke s preostalim šećerom u svijetlu kremu i pomiješati sir .Na kraju ručno i snijeg od bjelanjaka.


Peći u zagrijanoj pećnici na 170°C pola sata. Ne smije potamniti - neka je svijetla! 
Ako vam se čini sirova ne brinite - takva mora biti! Kad se ohladi potpuno se stegne.

Za preljev -> staviti u tavu šećer i kruške i neka se polako prže...Kad se pojavi karamel okrenuti kruške da se prže malo i s druge strane. 


Smanjiti vatru i dodati maslac, a kad se otopi dodati maraskino i na kraju sok limuna... Miješati dok se ne dobije lijep umak!

Istući vrhnje s limunom i vanil šećerom i prekriti tortu neposredno prije serviranja. 




Uz svaku krišku servirati kruške s karamelom. Uživajte u rajskom okusu sira i krušaka!











Primjedbe