četvrtak, 13. kolovoza 2015.

KOZICE TRI U JEDAN... rižot, pohane, umak od temeljca



Da biste uživali u ovim lijepim jelima istovremeno potrebno je najprije očistiti kozice i od glava napraviti dobar temeljac...
Kozice koje će te pohati nemojte čisti do kraja...neka ostane onaj repić na kraju.


TEMELJAC OD KOZICA


->U većoj posudi ugrijati malo ulja, poželjno maslinova i pržiti glave i ljuske kozica dok se ne karameliziraju ali nikako da izgore
->Dodati narezan luk, jednu mrkvu i korijen peršina... to malo užutiti pa zaliti čašom bijelog vina
->Kad vino ispari uliti vode, dodati malo soli i kuhati pola sata dolijevajući vode po potrebi
->Protisnuti kroz pasirku....  http://www.surlatable.com/product/PRO-984286/Sur+La+Table+Food+Mill



->Dobro procijediti temeljac... 
->Za oko pola litra temeljca je potrebno najmanje pola kg kozica ( glava i ljuski )


UMAK

->Na žlici maslaca zažutiti jedan sitno, sitno narezan manji luk  
->Kad povene dodati žlicu brašna pa i nju zažutiti i zaliti s 2 dl mješavine bijelog vina i temeljca
->Brzo miješati pjenjačom da se ne zgrudva


->Posoliti, popapriti i kratko prokuhati pa dodati još temeljca ako je pregusto


->Dodati sok od pola limuna ili više, po ukusu
->Ako su komadići luka vidljivi, samljeti štapnim mikerom

RIŽOT

->Na ulju zažutiti usitnjeni luk i dodati rižu
->Zaliti vinom i dalje kuhati zalijevajući je temeljcem dok se ne skuha
->Posebno popržiti kozice na malo ulja i sevirati ih s rižotom i umakom


POHANE KOZICE 

->Uvaljati repiće kozica u brašno pa u umućeno jaje i pržiti na ugrijanoj i dubokoj masnoći


->Ocijediti na papiru i servirati uz umak