petak, 21. kolovoza 2015.

JAPRAK...



Jednom kad ga probate sigurna sam da će te žaliti što to niste učinili prije...Ako još imate sreću i probati onaj hercegovački, s najljepšom raštikom na svijetu - VIŠIĆKOM! ...onda ste pravi sretnici...


SASTOJCI:
600 g mljevenog junećeg ili miješanog mesa, 1 šalica od crne kave riže,1 luk, 1-2 češnja češnjaka, 
100 g mesnate slanine, 1 žličica crvene slatke paprike , 25 -30 srednje velikih listova raštike...bolje da su manji nego veći, sol, papar, ulje

PRIPREMA:

->Usitniti luk i slaninu
->Na malo ulja popržiti najprije slaninu pa dodati luk i na kraju crvenu papriku samo sekund - dva


->Dodati u meso 
->Dodati i sitno narezan češnjak, rižu, sol i papar i tople vode, 2 šalice najmanje
->Izmiješati da se sve izjednači pa ostaviti pola sata ...
->Listove kupusa očistiti od korijena


->Samo ih 1 min prokuhati u vodi s malo više soli  
->Odmah ga ohladiti pod vodom
->U svaki list umotati po žlicu nadjeva


->Učvrstiti kao sarmu i slagati u širu posudu... http://www.surlatable.com/product/PRO-1261932/Le+Creuset+Classic+Indigo+Curved+Oven
->Zaliti s toliko vode da ne pokrije japrak i na lagano kuhati oko 40 min
->Ako volite s malo više umaka onda doliti malo juhe i povezati sa žlicom brašna i još kratko prokuhati...


Servirati uz kiselo vrhnje!