petak, 24. srpnja 2015.

VIKTORIJA TORTA...



Ovo je omiljena torta engleske kraljice Viktorije, kojoj sam ja dodala voće umjesto marmelade koja ide u izvornom receptu ...možda bi joj ovakva bila draža , da je imala priliku probati... Nažalost nije, ali vi to učinite!


SASTOJCI: 
4 jaja, 190 g maslaca, 170 g šećera, 190 g brašna ( pola oštrog ), 1 žličica pecilnog praška, korica limuna ili vanil šećer, 6-8 bresaka srednje veličine, 50 g prepečenih i samljevenih badema , 2 žlice ruma, 300 ml vrhnja za šlag i još 50 g šećera za dno...


PRIPREMA: 

Oguliti breskve, rezati na pola i izvaditi koštice. Uzeti kalup promjera 26 cm...  http://www.surlatable.com/product/PRO-654343/Kaiser+Nonstick+Mini+Springform+Pan i posuti po dnu 50 g šećera . 
Preko poredati breskve jednu do druge. U svaku staviti po žličicu badema i nakapati rumom. 



Staviti u zagrijenu pećnicu na 200°C 10 min, dok se šećer karamelizira. 
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Istući snijeg od bjelanjaka s pola količine šećera. Posebno istući žutanjke i preostali šećer s maslacem sobne temperature. Umiješati brašno s praškom i sve što ide naizmjenično s bjelanjkom. 
Preliti preko zapečenih bresaka...


Peći 30 min na 180°C. 


Ohladiti u kalupu i izvaditi na podložak tako da breskve budu prema gore... 


Prekriti šlagom i posuti mljevenim ili sjeckanim bademima...