subota, 4. srpnja 2015.

ULTRA SARME...



Želite li okus pravog kiselog kupusa i sarme u ovim vrelim ljetnim danima, ovako pripremljen kupus će vam to dočarati...


SASTOJCI: 
1 glava kupusa, 3 dcl vinskog octa, žlica soli, 1 - 1,5 l vode

ZA NADJEV: 
mljeveno meso, 1 luk, 2 češnja češnjaka, 2-3 žlice riže, 1 žlica crvene paprike, 2 kriške mesnate slanine, sol , papar i ulje...

ZA UMAK: 3 rajčice, 2 mrkve, 1 luk, 1 češanj češnjaka, korijen peršina, sol ,ulje ,papar...

PRIPREMA: 

Odstraniti oštećene listove s kupusa ako ih ima ...izvaditi srednji korijen . 
U veću i dublju posudu staviti vodu, sol, ocat i glavu kupusa...kuhati 2 -3 min nakon što prokuha i ostaviti u vodi dok se ohladi...do sutra!


Na ulju popržiti usitnjenu slaninu i dodati luk... kad povene i crvenu papriku ..samo okrenuti i maknuti.
Izmiješati s mesom i navedenim sastojcima ...uliti 3 dcl tople vode i sve sjediniti...
Razdvojiti listove kupusa, odstraniti korijen...  


Na svaki staviti po žlicu ili više nadjeva, umotati kao sarmu, složiti u posudu za pečenje... http://www.surlatable.com/product/PRO-1608157/Oven-to-Table+Rectangular+Stoneware+Baker+with+Lid čije dno prekriti preostalim listovima kupusa i kožicom od slanine ako je imate...


Preliti umakom ( recept za umak pronaći će te u receptu za BASTION PAPRIKE... http://zlicomivilicom.blogspot.com/2015/06/bastion-paprike.html 


Dodati kriške slanine po želji i peći u zagrijanoj pećnici pola sata na 200°C ...tada prekriti folijom i nastaviti peći još najmanje pola sata, dodajući po potrebi još umaka ili juhe...ili vode