četvrtak, 30. srpnja 2015.

TIJESTO ZA PIZZU U SLIKAMA...



Ovaj post nije namijenjen onim pizzmajstoricama, koje pripremu tijesta imaju u malom prstu i kojima je smiješno o tome i razgovarati...Ovo je za sve druge, a kojima sam skoro i sama pripadala i iskreno se nadam da će ih veseliti ove slike i odvesti daleko od one suvonjave i kruhaste pizze.

SASTOJCI:
400 g brašna, 6 žlica maslinova ili običnog ulja, 1/3 kocke kvasca, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, oko 3 dl tople vode i malo mlijeka za kvasac.

Ugrijati nekoliko žlica mlijeka, maknuti i dodati šećer i žlicu brašna, pa umrviti kvasac. Promiješati i ostaviti da se udvostruči količina...

Prosijati brašno, dodati ulje, sol i kvasac.


Mijesiti dodajući toplu vodu. Može mikserom... http://www.surlatable.com/product/PRO-686899/KitchenAid+Artisan+Stand+Mixer , ali ja to volim rukom...
Ima nešto u tom dodiru toplih ruku i kvasca, a postoji i teorija da PH s ruku određuje kakvoću tijesta...Moguće je to razlog različitosti kruha koje su mijesile naše mame ...bake. Svi su bili različiti...


Mijesiti desetak minuta lupajući tijesto o stijenke posude...





Nauljiti ruke i tijesto s nekoliko žlica ulja i završiti mijesiti kad je jednolično i sjajno, kako se vidi na slici.


Pokriti krpom ili prozirnom folijom i ostaviti da naraste dvostruko!


Želite li pizzu raditi za večeru bilo bi dobro umijesiti tijesto već ujutro.