četvrtak, 23. srpnja 2015.

NERETLJANSKE LAĐE...



O njima je već sve rečeno ...tikvice!!!


SASTOJCI:
6-8 tikvica srednje veličine, 150 g šunke, 150 g topivog sira ( ementaler ili edamer ), 2 žlice parmezana, 3 žlice krušnih mrvica, 1 luk, svježi bosiljak ili peršin, sol, papar i ulje  

ZA PRELJEV: 
2-3 jaja, 1 čvrsti jogurt ,2 dl mlijeka, 2 žlice parmezana, ali i ne mora

PRIPREMA:

Od tikvica napraviti lađice kako se vidi na slici, pomažući se nožem i najmanjom žličicom... 


Posoliti i ostaviti desetak min...da puste malo vode, koju pokupiti papirnatim ubrusom.
Izdubljeni dio tikvice, ali bez sjemenja, narezati na sitne kockice i popržiti kratko na prethodno poprženom luku...


Malo ohladiti i dodati narezanu šunku, sir i sve navedene sastojke... 


Izmiješati i napuniti lađice. Složiti ih u posudu za pečenje...http://www.surlatable.com/product/PRO-1383181/Italian+Baker


Peći pola sata - 40 min, ovisi o pećnici . 


Izmiješati jaja, mlijeko, jogurt, parmezan i sol pa preliti pečene tikvice...


Vratiti u pećnicu i peći još 10 - 15 min na 200 °C ...dok se preljev stegne...


Ako su tikvice previše vodenjaste, a jesu skoro sve, ponovo papirnatim ubrusom pokupiti višak vode ako se pojavi na dnu posude...ali ni ne smeta previše. I ako želite malo više mediteransko jelo nakapajte pred kraj maslinovim uljem ...Dobar tek!