petak, 24. srpnja 2015.

BIG BEND - bataci , blitva i poriluk...


ZA ZELENE PAKETIĆE JE POTREBNO:

100 g mesnate slanine, 1-2 poriluka ( samo bijeli i svijetli dio ), 15 većih listova blitve, 2 žlice ribanog parmezana ,1 jaje , 2 žlice krušnih mrvica ili prepečene sitne kockice kruha, sol, papar, maslac ili ulje  

PRIPREMA:

->Listove blitve očistiti od korjena  
->Prokuhati ih u ključaloj vodi pola min ( samo uroniti i izvaditi, pa ih odmah ohladiti ledenom vodom da zadrže boju )
->Poriluk narezati na prutiće pa onda na sitne, što je moguće sitnije kockice
->Na ugrijanom ulju popržiti slaninu isto tako na sitne kockice
->Dodati poriluk, neka samo povene
->Dodati krušne mrvice i njih malo upržiti
->Posoliti, popapriti  
->Kad se ohladi dodati jaje i sir, sve izmiješati  


->Žličicu ili više nadjeva stavljati na svaki list i umotati male paketiće ...kao sarmice!


->Slagati jednu uz drugu u široku posudu ili tavu
->Preliti s toliko vode da dođe do pola visine paketića
->Kuhati na lagano da se ne raspadnu
->Nakon 10 - 12 min ugasiti i dodati žličicu maslaca  
->Ostaviti na toploj ploči
->Sva tekućina je isparila i tako treba biti, jer se one mogu kuhati i na pari!

POTREBNO ZA BATAKE I UMAK:

6- 8 pilećih bataka, 1 žlica senfa, 1 žlica brašna, sok pola limuna, 1 žlica maslaca, sol i papar

PRIPREMA:

->Batake posoliti i nauljiti
->Skinuti žilice i ogoliti kost oko zglobnog dijela


->Pržiti -peći na malo ulja u teflon tavi...  http://www.surlatable.com/product/PRO-1122985/Scanpan+Classic+Griddle  dok ne porumene sa svih strana ( oko 15 min ) 
->Premjestiti ih u posudu za pečenje
->Umotati folijom i staviti u ugrijanu pećnicu na 180°C oko 10-ak min


->U tavu gdje su se pržili dodati malo maslaca i brašno pa kad zažuti i senf
->Izmiješati i doliti vode da se sve otopi i sjedini
->Posoliti i popapriti, uliti sok limuna i prokuhati
->Ako je pregusto doliti još malo vode
->Umiješati maslac ali prije maknuti s vatre...složiti sve na oval!