srijeda, 17. lipnja 2015.

NJEMAČKE NJOKE...



Znam da većina vas nije nikad ni vidjela ovu prekrasnu biljku, a koliko vas je i da li je uopće itko konzumirao, nepotrebno je pitati...Ako imate rođake i prijatelje na selu ili ako sami imate vrt, pogledajte i prepoznat će te je između vašeg povrća ...naberite i probajte ...ja ću samo reći da je puno, puno ljepša i ukusnija od špinata...požurite u prirodu ..u maslinike ...u polje ...prije nego procvjeta !


SASTOJCI ZA NJOKE: 
2/3 l mlijeka, 1 žlica svinjske masti ili maslaca, malo soli 2/3 kg brašna, 2 jaja

PRIPREMA: 
Prokuhati mlijeko s masti i soli...Maknuti s vatre i dodati brašno u 3 puta, stalno miksajući ...odličan mikser pronaći će te tu...http://www.surlatable.com/product/PRO-2031920/Dualit+Professional+Chrome+Hand+Mixer
Dodati i prethodno samo vilicom umućena jaja...


Kad postane gusto i teško za mikser isključiti ga pa nastaviti mijesiti rukama ...izvaditi na dasku i mijesiti kao i sve druge njoke....nije potrebno dodavati više brašna. Navedena količina je sasvim dovoljna.
Njoke oblikovati kako pokazuje slika... 


Kuhati u prokuhaloj vodi s malo soli . Ocijediti i dodati umaku...

SASTOJCI ZA UMAK: 
mala vezica koromača ili kopra, 1 češanj češnjaka, maslinovo ulje, sol, ribani parmezan i malo vode od kuhanja njoka  

PRIPREMA: 
Na maslinovu ulju zažutiti češnjak i dodati usitnjeni koromač...lijepu keramičku tavu pronaći će te...http://www.surlatable.com/product/PRO-1895242/GreenPan+Healthy+Ceramic+Nonstick+Saute+Pan+3+qt
Umiješati ocijeđene njoke, podliti s malo vode od kuhanja i posuti sirom...




LOBODA ZA PRILOG

Mladi izdanci lobode se kratko prokuhaju u vodi s malo soli, ne više od 4-5 min, ocijede i naglo ohlade u ledenoj vodi...hladnoj. Usitnit je na dasci... 


U posudu staviti nekoliko žlica maslinova ulja i usitnjena 2 češnja češnjaka i kad zamiriše dodati lobodu ..promiješati ...2 -3 min kuhati i maknuti...posoliti i nakapati još malo svježeg maslinova ulja!