utorak, 2. lipnja 2015.

MILANSKI RIŽOTO...



Koliko sam se približila ili koliko sam daleko od izvornog izgleda i okusa slavnog rižota mogli bi reći samo vrhunski poznavatelji izgleda i okusa, a ono što ja mogu i želim vam reći je - Ovo je bio praznik i za oči i za nepce!



SASTOJCI: 

250 - 300 g riže arborio, po mogućnosti okruglog zrna, 2 teleće kosti s moždinom, 2 glavice luka, 1-2 paketića šafrana, oko 1litar pileće juhe ili vode s kockom, 1- 1,5 dl bijelog vina, 2 žlice maslaca, 100g ribanog parmezana, sol i papar  

PRIPREMA:  

Teleće kosti prokuhati u slanoj vodi desetak min...izvaditi moždinu ...
Na 1 žlici maslaca i ulja zažutiti jako usitnjeni luk i to na niskoj temperaturi da ne zagori...oko 5 min pa dodati moždinu...miješati nekoliko min - brzo se rastopi! 



Sada dodati rižu - nikako prati! Pržiti da zastakli i zaliti vinom. Pirjati oko 25min ...dodati po 1-2 dl juhe svaki put kad prethodna ispari.



Važno je i stalno miješati...pred kraj dodati šafran otopljen u malo vode.





Posoliti, popapriti i umiješati maslac i parmezan snažno miješajući...rižoto mora biti kremast i sjajan...U SLAST!