utorak, 16. lipnja 2015.

KUPUS U VINU...



Ovo jelo je dio mene, mojih predaka, omiljeno jelo moje mame i moje je naslijeđe koje volim i često spremam ...
Uz neke male izmjene i prilagodbe trenutnim mogućnostima i duljini termičke obrade, ono je i dalje ona ista i slasna Božina KALJA!


SASTOJCI: 
2 glavice mladog kupusa, 1 svinjska koljenica ili buncek, 3 mrkve, 2 krumpira, 1 luk, 3 češnja češnjaka, 3 dl bijelog vina, 2-3 rajčice, kriška pancete, oko 2-3 dl juhe od kuhanja koljenice, 2-3 stručka peršina, sol, papar i malo ulja

PRIPREMA: 

Skuhati koljenicu, sačuvati vodu u kojoj se kuhala...


Narezati luk na uske režnjeve i zažutiti na malo ulja s komadićima pancete... kad povene dodati mrkvu na veće komade ...pustiti da kratko pirja i maknuti...


Kupus narezati na 6 kriški svaku glavicu, oprati, ocijediti...
U veću posudu...http://www.surlatable.com/product/PRO-1674407/Sur+La+Table+Hard+Anodized+Nonstick+10-Piece+Set+Cream slagati redove kupusa, soliti, papriti, rasporediti luk, mrkvu i na kriške narezani buncek, prethodno skuhan skoro do kraja...


dodati češnjak, rajčice i krumpire na kriške...


Zaliti juhom od koljenice i vinom, poklopiti i kuhati pola sata ...ili po ukusu,ali kupus se ne bi smio raspasti...